Traktoros rakodógépek

   A traktorra szerelhető rakodógépek az 1960-as évektől terjedtek el.  Első típusaik a homlokrakodók voltak, melyeket a Szovjetunióból hoztak és az Mtz-5 MSZ illetve LSZ traktorokra lehetett felszerelni. Legfontosabb alkalmazásuk az ömlesztett szalma rakodása volt, mivel ekkor ez volt a legnagyobb rakodási feladat. Bálázók még nem voltak, így a szalmát lehúzókerettel gyűjtötték össze a kombájnok után, de a hatalmas mennyiségű ömlesztett szalma rakodása és kazlazása még eleváterrel is rengeteg munka volt. Ezek a rakodók viszont egyszerre nagymennyiségű szalma megragadására és rakodására voltak képesek, így a petrencék kazalba rakása egyszerűbb és gyorsabb volt. Az első  Bjelorusz traktorra szerelhető rakodóval napi 350-400 mázsa szalma is betakarítható volt. Emelési magassága 6 méter. Az 1 mázsára jutó rakodási költség 20%-kal csökkent az eleváteres rakodáshoz képest.  A homlokrakodók újabb generációja (PF-0,5; KUN-100) már az Mtz-50-es traktorokhoz készült és a szalmarakó adaptereken kívül már más anyagok rakodására alkalmas munkaeszközök is rendelkezésre álltak hozzájuk. A 60-as években szinte csak szovjet homlokrakodókat használtak Magyarországon, melyeket a Belorusz gyártott, speciálisan a saját traktoraihoz kifejlesztve. A 70-es években megkezdődött a homlokrakodók gyártása hazánkban is. A kaposvári Mezőgép az Mtz-80-as traktorhoz NBR típusjellel, Békéscsabán pedig BKR-700 néven Mtz-5 és Mtz-50 típusú traktorokhoz gyártottak homlokrakodókat. Ezekhez a típusokhoz is többféle adapter volt csatlakoztatható, ömlesztett anyagok, bálák és egyéb mezőgazdasági és ipari eredetű anyagok rakodására is lehetett használni őket. Kifejezetten Mtz traktorkhoz gyártott univerzális homlokrakodót a Veszprémi Mezőgazdasági Gépjavító Vállalat TUR típusjellel. A 80-as évek elején a Kaposgép újfajta homlokrakodó gyártását meg KHR-700 és KHR-1200 néven, az erősebb és továbbfejlesztett változat a KHR-1500-as volt. A Zetor traktorokhoz a gyártója készített homlokrakodót, melynek típusjele ND-5-014.
   A traktorra szerelhető rakodók egy másik típusa  a hidraulikus forgógémes rakodó. A traktor függesztőrendszerének helyére szerelhetők fel, tartozik hozzájuk 2 db kitámasztó talp is. A hidraulikus munkahengerek működéséhez szükséges olajmennyiséget a traktor hidraulikus rendszere, valamint a TLT-re szerelt olajszivattyú szolgáltatja. A rakodó egység egy főgémből és egy segédgémből áll, ennek a végére szerelhetők a különböző rakodóegységek. Időben kicsivel később terjedt el, mivel hidraulikus igénye nagyobb  a homlokrakodóénál. Magyarországon a Kaposgép kezdte meg a forgógémes rakodók gyártását KCR típusjellel. Sokféle munkaeszközt lehet hozzájuk csatlakoztatni, melyekkel alkalmasak szerves trágya, ömlesztett anyagok, rönkfa, cukorrépa és egyéb más, ipari és mezőgazdasági eredetű anyagok rakodására. Másik nagy előnyük, hogy a traktor pótkocsit is vontathat, miközben a rakodó a traktoron van, így egy munkagép tudja elvégezni a rakodást és a szállítást. Ez különösen az állattartó gazdaságoknál előnyös trágyakitárolásnál, vagy a napi alommennyiség táblaszéltől a telepig való szállításnál. A KCR (Kaposgép Cranab Rakodó) rakodók első típusa a KCR-2000 volt, amelyet Cranab licensz alapján gyártottak. Az eredeti változat pótkocsira szerelhető volt és SK-4015 típusjellel került hazánkba. A Kaposgép DHP-4015 jelű rönkszállító-rakodó pótkocsijához használták rakodóegységként (a pótkocsi RSZT-10 D, egytengelyes). A KCR-4000 már 4 tonna emelésére volt képes, a továbbfejlesztett változata a KCR-4010 típusjelet kapta és abban különbözött a 4000-estől, hogy a pótgémjét egy hidraulikusan működtetett gémtoldattal látták el, így növelve a gép munkaterületét. Tehergépkocsikhoz is készültek rakodók Kaposváron KCR-3000 és KCR-5000 típusjellel, de a 2000-es változatokból is volt tehergépkocsira szerelhető változat. Gyártottak olyan traktorra szerelhető forgógémes rakodókat, amiket csak adott típusú traktorhoz fejlesztettek. Ilyen volt a PG-02-es szovjet forgógémes rakodó, amit a T-16M eszközhordó traktorra és a T-25A traktorra lehetett felszerelni.  
   A traktorvontatta rakodógépek megjelenése a rászerelt forgógémes rakodókkal egy időre tehető. Sokféle munkában lehet alkalmazni őket, mivel ezekhez is sokféle rakodó-adapter csatlakoztatható. Szívesen alkalmazták őket, mivel a traktorhoz való csatlakoztatás jóval egyszerűbb a rászerelt forgógémes rakodókénál. Általában ahol KCR-es traktor volt, ott rászerelték és rajta is hagyták, az a traktor csak szállítási és rakodási munkákat végzett. De a TSZ-ek kezdetben kevés traktorral rendelkeztek, így sokféle munkában kellett használni őket, ezért használták sok helyen szívesen a traktorvontatta rakodókat is. A legelterjedtebb forgógémes vontatott rakodógép nálunk a Csehszlovák gyártmányú UNHZ-500-as és 750-as (ND 4-22) típus de a Kaposgép is gyártott hasonló típusú vontatott rakodógépeket KVR-5500 néven, valamint a Veszprémi Gépjavító Vállalat HFR-500 típusjellel, de ez csak prototípus maradt . Az UNHZ rakodók elődje a NUJZ-150-es volt, melyet már 1967-ben gyártottak. A 80-as években az UNHZ-750 típus útódjaként megjelent az ND 4-027 rakodógép, amely már nagyon modern kivitelű gép volt.
   A mezőgazdaságban jelentkező rakodási feladatok egyéb típusú rakodók kifejlesztését is megkövetelte, mint például a villás emelők, melyekből készült a traktor elejére és hátuljára szerelhető változat is. Mindegyiknek két változata készült: alacsony és magasemelők. Alacsonyemelőt TAE néven Szombathelyen gyártottak, magasemelőt pedig UTM-3 néven Mosonmagyaróváron. Mindkét típus a traktor hátuljára szerelhető fel. A traktor elejére és hátuljára egyaránt felszerelhető a TVE-3200 jelű villás magasemelő, melyet a Törökszentmiklóson gyártottak, legnagyobb emelési magassága 2,5 méter. Leginkább kertészetekben és gyülömcsösökben használták őket. Az istállók kitrágyázásához a héregi Haladás MgTsz gyártott trágyavillát TRV néven. A traktor hátsó függesztőművére lehetett felszerelni, a felső villasor hidraulikusan mozgatható. Elsősorban alacsony építésű, mélyalmú istállók trágyázásához használták, de szecskázott anyagok terítésére, rakodására is alkalmas.

 
                                       SzNU-05 homlokrakodó
                                                                 (Szovjetunió)
                                                                                                                                

  Az SzNU-05 homlokrakodó MTZ traktorokra szerelhető és a traktor hidraulikájával  működtethető. Különböző munkaeszközökkel szerelve alkalmas kazlazásra valamint hengeres vagy szögletes bála rakodására. A gémszerkezet két lemezből hajlított párhuzamos főtartóból és egy kereszttartóból áll. A főtartók hátsó végei a traktorra szerelt támkerethez csapszeggel kapcsolódnak. A mellső végeken lévő csapszegekre szerelhetők fel a cserélhető munkaeszközök: kazalrakó fej, markolóvilla és rakodókanál. A traktor két oldalán acélcsőből készült merevítő rudak vannak, felső végük a támkerethez, alsó végük a traktor motortartó keretéhez rögzített tartókhoz csatlakoznak. A traktor stabilitásának növelése érdekében a hárompontfüggesztő rendszerre szerelt kanálba ellensúlyt kell elhelyezni, valamint a traktor hátsó nyomtávolságát meg kell növelni. A képen a gép Howard típusú szorítóvillával látható.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                                       PF-0,5 homlokrakodó
                                                              (Szovjetunió)
                                                                                                                                

  A homlokrakodó adapter MTZ traktorokra szerelhető és a traktor hidraulikájával  működtethető. A gémszerkezet két lemezből hajlított párhuzamos főtartóból és a két kereszttartóból áll. A főtartók hátsó végei a traktorra szerelt támkerethez csapszeggel kapcsolódnak. A mellső végeken lévő csapszegekre szerelhetők fel a cserélhető munkaeszközök: kazalrakó fej, markolóvilla és rakodókanál. A traktor két oldalán acélcsőből készült merevítő rudak vannak, felső végük a támkerethez, alsó végük a traktor motortartó keretéhez rögzített tartókhoz csatlakoznak. A homlokrakodó hidraulikus rendszere négy munkahengerből és egy mechanikus működtetésű sorrendvezérlő szelepből, valamint a nagynyomású olajvezetékekből áll. A traktor stabilitásának növelése érdekében a hárompontfüggesztő rendszerre szerelt kanálba ellensúlyt kell elhelyezni, valamint a traktor hátsó nyomtávolságát meg kell növelni.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                                       NBR homlokrakodó
                 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Kaposvár)
                                                                                                

  A rakodógép Mtz-80 traktorra szerelhető mezőgazdasági rakodóeszköz, amelyhez alapvetően hengeres és szögletes bálák rakodására alkalmas munkaeszközöket alakítottak ki, de felszerelhető rá szálas vagy ömlesztett anyagok rakodására alkalmas munkaeszköz is. A rakodógép vázkerete a traktor motortartó segédvázkeretéhez van erősítve. Ehhez csatlakozik kétoldalt a lemezből kialakított gémtartó bak, melynek csapja a párhuzamos emelőgém támaszkodási pontja. Az emelőgém végéhez csatlakoznak a különböző munkaeszközök. A szögletesbála-fogó szerszám egy párhuzamvezérlő rudazat segítségével emeli fel és tartja a bálát. A fogó elemeket hidraulikus munkahenger működteti. A hengeresbála-fogó szerszám egy idomacélból kialakított homlokkeretből, szúrótüskékből és megfogó tüskéből áll. Ömlesztett anyagok rakodására alkalmas a homlokrakodó kanál, szálas anyagokhoz boglyarakó fej áll rendelkezésre.

 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó

 
             Farmhand F-25 homlokrakodó 4830-as bálafogóval
              (Amerikai Egyesült Államok, Framhand Co. és Hesston Co.)
                                          

  A Hesston 4830 bálamarkoló villával felszerelt Farmhand F-25 homlokrakodó MTZ-80 traktorra szerelhető kivitelben került 1980-ban az ipari szalma betakarítására szerződött gazdaságokba, a termelési rendszereken keresztül. A homlokrakodó ebben a szerelési változatában szögletes nagybálák kocsira és kazalba rakására szolgál. A bála megfogása a mellső szorítóvillák és a felső, hidraulikusan mozgatott rögzítő villák segítségével történik. A homlokrakodó emelőkeretét hosszú hidraulikus munkahengerek mozgatják. A bálák megfogása oldalról történik, annak megfelelően azok a szállítójárműre a kocsi hossztengelyével párhuzamosan, kazalba pedig a kazal hossztengelyére merőlegesen helyezhetők el. A rakodót eredetileg a gyártó a Hesston 4000-es sorozatú silózóira tervezte. Emelési magassága: 6,4 m, emelõképessége: 1,5 t.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
          GB 990 Hi Master homlokrakodó 4830-as bálafogóval
                            (Amerikai Egyesült Államok, Hesston Co.)
                                          

  A szalma-betakaritás technológiájában a nagyméretű szögletes balákat csak gépi úton lehet rakodni a táblán és a szérűn  egyaránt. Erre a célra lett behozva a Hesston-4800-as szögletes nagybálázó bevezetésével egy időben az amerikai gyártmányú IH-1066 traktorra szerelt GB 990 HI Master homlokrakodó, amelyhez Hesston-4830 bálamarkoló villát csatlakoztattak. A Hesston 4830 bálamarkoló fejjel felszerelt homlokrakodó a bálát oldalról közelíti meg.  Elõre haladás  közben  az alsó villasort a bála oldalfalába szúrja, majd a felsõ, hidraulikusan mozgatott villasorral rögziti.  Az ilyen, módon rögzitett bálát megemeli és a szállítójármű hossztengelyével párhuzamosan a rakfelületre helyezi. A Hesston-4800 bálázó  báláiból ily  módon egymás mellett két bálasor helyezhetõ el. Szállítójárműre rakodás közben ilyen bálákból egymásra két, kazalrakás közben pedig három bálasort képes rakni.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                        KHR-1500 hidraulikus homlokrakodó
                (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Kaposvár)
                                             

  A homlokrakodó Mtz és Zetor traktorokra szerelhető. A traktor motortartó keretének két oldalára csavarkötések rögzítik az acéllemezből hegesztéssel készült gémtámaszokat. A gémtámaszok a traktor és a gémszerkezet összekapcsolására szolgálnak. A csavaró igénybevételek felvételére a felfogólapokat a motortartó keret alatt acélrudak kötik össze. Az ötvözött acéllemezből készült gémrendszer 2 db egymással merev kapcsolatban lévő párhuzamos emelőkarból áll. A gémkarok mellső része kihúzható, a gémkinyúlás 600 mm-es tartományban, három féle helyzetben rögzítve növelhető. A gém emelését és süllyesztését 2 db párhuzamosan kötött, kettős működésű hidraulikus munkahenger végzi. A munkaeszköz a gép végére gyorskapcsoló kerettel rögzíthető és azt 1 db kettős működésű munkahenger működteti. A hidraulikus a vezetőfülkéből működtethetők.     

 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                              KCR-2000 forgógémes rakodó
                  (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Kaposvár)
                                                                                  

  A rakodógépet elsősorban a mezőgazdasági anyagmozgatás feladatainak elvégzésére fejlesztették ki, ahol különböző munkaszerszámokkal általános és speciális rakodási feladatok megoldására alkalmas. A gémszerkezet két részből, emelő- és billentőgémből áll, mindkettő ötvözött, jól hegeszthető acéllemezből készült. A billentőkar mozgatását az emelőgémhez képest a billentőhenger, az emelőgém mozgatását az emelő munkahenger végzi. Az emelő- és billentőgém forgatását a darutartó oszlopon keresztül forgatómotor végzi. A hidraulikus elemek működését részben a traktor saját hidraulikája, részben a TLT-re szerelt fogaskerék-szivattyú biztosítja. A traktor saját hidraulikus rendszeréről lehet működtetni a két kitámasztólábat, valamint a gémrendszer forgatómotorját. A traktor és rakodóadapter közti kapcsolatot gyorscsatlakozó szerkezettel ellátott tartókonzolokkal oldották meg.

 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                              KCR-4000 forgógémes rakodó
                  (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Kaposvár)
                                                                                   

  A rakodógépet elsősorban a mezőgazdasági anyagmozgatás feladatainak elvégzésére fejlesztették ki, ahol különböző munkaszerszámokkal általános és speciális rakodási feladatok megoldására alkalmas. A gémszerkezet két részből, emelő- és billentőgémből áll, mindkettő ötvözött, jól hegeszthető acéllemezből készült. A billentőkar mozgatását az emelőgémhez képest a billentőhenger, az emelőgém mozgatását az emelő munkahenger végzi. Az emelő- és billentőgém forgatását a darutartó oszlopon keresztül forgatómotor végzi. A hidraulikus elemek működését részben a traktor saját hidraulikája, részben a TLT-re szerelt fogaskerék-szivattyú biztosítja. A traktor saját hidraulikus rendszeréről lehet működtetni a két kitámasztólábat, valamint a gémrendszer forgatómotorját. A traktor és rakodóadapter közti kapcsolatot gyorscsatlakozó szerkezettel ellátott tartókonzolokkal oldották meg.

 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                   UNHZ-500 vontatott forgógémes rakodógép
     (Csehszlovák Szocialista Köztársaság, Nemzeti Gépgyár Humpolec)
                                                                      

  A hidraulikus működésű forgógémes rakodógép kétkerekes kocsialvázra szerelt, traktorvontatású gép. Alváza "Y" alakú főtartóból áll, erre szerelték a rakodógép fő egységeit. A gép fő szerkezeti eleme az alvázra rögzített, nagyszilárdságú acéllemezből hegesztett ovális alakú olajszekrény, amelyben két radiális és egy axiális csapággyal rögzítették a forgatható darutartó oszlopot. Az oszlop forgatását az olajtartály két oldalán rögzített 2db egyszeres működésű munkahenger végzi. A darutartó oszlophoz csatlakozik a két részből álló gémszerkezet. Az alapgém acélcsőből készült, felső része merevítő rudazattal van megerősítve. A billentőgém mellső részéhez csapszeggel rögzíthető a munkaszerszámok csatlakoztatására szolgáló, 2 db kettős működésű hidraulikus munkahengerrel működtetett vázkeret. Az alvázon a gép kezelője számára ülést erősítettek fel.
                                            

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                   UNHZ-750 vontatott forgógémes rakodógép
    (Csehszlovák Szocialista Köztársaság, Nemzeti Gépgyár Humpolec)
                                                                      

UNHZ-750 vontatott forgógémes rakodógép

 Az UNHZ-750-es típus az 500-as továbbfejlesztett változata. Számos változtatást végeztek, melyek növelték az emelési teljesítményt és az üzem- és munkabiztonságot, valamint javították a munkavégző személy munkakörülményeit. A megerősített gémek nagyobb kinyúlást tesznek lehetővé, a 3 darab kitámasztó talpnak és az erősebb gémek révén az emelési képesség 5 kN-ra nőtt. Módosították a hidraulikus rendszert is, olajszűrő és olajhűtő is helyet kapott. Másik újdonság a fülke, melyből a gép kezelése végezhető. Minden oldalról üvegezett, zárt, és egy COB-1 jelű benzinüzemű berendezéssel fűthető.

 Műszaki adatok Archív fotók Digitális fotók Mezőgépteszt  Digitális fotók Videó