Napraforgó adapterek

    Napraforgót hazánkban a 60-as és 70-es években a mezőgazdasági nagyüzemek 130-150 ezer hektáron termeltek, az 1980-as években az olajnövény termő területe meghaladta a 200 000 hektárt, a terméshozam, pedig elérte a 2 tonnát hektáronként. A hatvanas években a betakarítása, a napraforgó tányérok kézi levágásával, összegyűjtésével és kombájn vágóasztalába borításával és kicséplésével történt meg. A hetvenes évek elején jelentek meg a Mezőgéptröszt békéscsabai vállalatának, a KLADO-nak a gyártmányai, az NA napraforgó betakarító adapterek, melyek az arató-cséplő gép eredeti gabona vágóasztalára szerelhetők. Az 1,5 m átmérőjű motolla háromlapátos kivitelű, gabonaarató motolla helyére szerelhető. A tengelyig érő drótháló a tányérok visszahordásának megakadályozására szolgál. A gumilapok csökkentik a tányér és a motolla ütközését. A magas rendválasztók a növénysorok szétválasztását végzik. A szárakat kb. 1,3 m-re előrenyúló tányéremelők vezetik a vágószerkezethez, aminek magasságát a megdőlt szárak figyelembevételével kell beállítani. A levágott szárak tányérral együtt a csigán és a ferde felhordón keresztül a dobba kerülnek. A lemorzsolt és megtisztított szemek a tartályba jutnak. Az adapter hajtása egyezik a gabonaarató szerkezetével. Az NA adapterek típustól függően 6-11 sor betakarítására alkalmasak. A ZMAJ-4,9 típusú jugoszláv adapterek a Claas Dominátor 80 és 100 kombájnokkal kerültek hazánkba, felépítésük lényegében megegyezik az NA adapterekével, azzal a különbséggel, hogy itt kisebb a motolla (0,8 m), ami előtt a tányérokkal való ütközés csökkentése céljából terelőpajzsot helyeztek el.
   A hetvenes évek végén, 1977 környékén jelentek meg motolla nélküli behúzó csigás SNA adapterek, amelyek Bizon Gigant, Claas Dominator, és E-516 kombájnokra szerelhetők voltak. A felülről félig beborított behúzó csigák forogva, vezetőléc mellett terelik hátrafelé a szárakat, amelyeket a csiga a felső végénél elhelyezett ívelt állókésnek szorítva vág el. Az elvágott szárak és tányérok a terelőcsigán és a felhordón átkerülnek a dobba. A gép első változatán a sortávolság 55 cm volt. A szerkezet előnye, hogy nincs motollája, így annak a vesztesége is elmarad. A száraknak a terelőcsigán való átbukását drótháló akadályozza meg. Az SNA adapterek először 8 és 12 soros kivitelben készültek. Ugyanezt a rendszerű szárterelőt alkalmazták a korábban szovjet-bolgár kooperációban készített PSP-1,5 típusú 6 soros adaptereken is, az SZK-5 kombájnokra. 1982-ben jelent meg az SNA-101 a  régi SNA adapterekhez hasonló kialakítású, de már 70-76 cm sortávra vetett napraforgó betakarításához kialakított 10 soros kivitelű adapter, amelyet csak Claas Dominator 105 és 106 kombájnokra lehet felszerelni. A DON-1500 kombájnokkal 1985-ben érkeztek meg az első PSP-10 adapterek, melyek a legjobban az SNA-101 típusokra hasonlítottak Ezek mellet a 80-as években egyre nagyobb divat lett, főleg költség csökkentés miatt a kukorica csőtörő adapterek átalakítása napraforgó betakarításra. Az üzemi megfigyelések alapján megállapítható volt hogy a behúzó csigás adapterek dolgoznak a legkisebb betakarítási veszteséggel, a legnagyobb veszteség pedig a kukorica csőtörő és az NA adapterekkel végzett betakarítás esetén jelentkezett. Ennek ellenére még mindig sok helyen e két utóbbi megoldást részesítik előnyben.

 
                                   NA-500 napraforgó adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                

  Az NA-500 napraforgó adapter az SzK-5 és SzK-6 típusú gabonakombájnok vágóasztalára szerelhető fel. Az adapter részei a tányéremelők, a motolla és a rendválasztók. A tányéremelők lemezből készültek, felerősítésük a kaszavédő ujjak tartócsavarjainak segítségével történik. A tányéremelők csúcsban végződnek a termény elválasztása, vezetése céljából. A tányeremelők alulról tartóvasakkal merevítettek, az általuk közrefogott napraforgószárakat a vágószerkezethez vezetik.  Az adapter motollája a vágóasztal eredeti motollájának helyére szerelhető fel. A motolla háromlapátos, 1500 mm átmérőjű, erősített kivitelben készül. A tengelytől a motollalapátok végig terjedő rész dróthálóval burkolt. A lapátok végén gumi terelőlapátok segítik a termény továbbítását. A vágóasztal két szélén magasított lemezből készült rendválasztók vannak, amelyek a szélső terménysorok leválasztását segítik.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                   NA-518 napraforgó adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                

  Az NA-518 napraforgó adapter a Claas Dominator típusú gabonakombájnok 5,1 méter munkaszélességű vágóasztalaira szerelhető fel. Az adapter részei a tányéremelők, a motolla és a rendválasztók. A tányéremelők lemezből készültek, felerősítésük a kaszavédő ujjak tartócsavarjainak segítségével történik. A tányéremelők csúcsban végződnek a termény elválasztása, vezetése céljából. A tányeremelők alulról tartóvasakkal merevítettek, az általuk közrefogott napraforgószárakat a vágószerkezethez vezetik.  Az adapter motollája a vágóasztal eredeti motollájának helyére szerelhető fel. A motolla háromlapátos, 1500 mm átmérőjű, erősített kivitelben készül. A tengelytől a motollalapátok végig terjedő rész dróthálóval burkolt. A lapátok végén gumi terelőlapátok segítik a termény továbbítását. A vágóasztal két szélén magasított lemezből készült rendválasztók vannak, amelyek a szélső terménysorok leválasztását segítik.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                   NA-570 napraforgó adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                

  Az NA-570 napraforgó adapter a Fortschritt típusú gabonakombájnok 5,7 méter munkaszélességű vágóasztalaira szerelhető fel. Az adapter részei a tányéremelők, a motolla és a rendválasztók. A tányéremelők lemezből készültek, felerősítésük a kaszavédő ujjak tartócsavarjainak segítségével történik. A tányéremelők csúcsban végződnek a termény elválasztása, vezetése céljából. A tányeremelők alulról tartóvasakkal merevítettek, az általuk közrefogott napraforgószárakat a vágószerkezethez vezetik.  Az adapter motollája a vágóasztal eredeti motollájának helyére szerelhető fel. A motolla háromlapátos, 1500 mm átmérőjű, erősített kivitelben készül. A tengelytől a motollalapátok végig terjedő rész dróthálóval burkolt. A lapátok végén gumi terelőlapátok segítik a termény továbbítását. A vágóasztal két szélén magasított lemezből készült rendválasztók vannak, amelyek a szélső terménysorok leválasztását segítik.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                   NA-580 napraforgó adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                

  Az NA-580 napraforgó adapter a Bizon Gigant Z-060 típusú gabonakombájn vágóasztalára szerelhető fel. Az adapter részei a tányéremelők, a motolla és a rendválasztók. A tányéremelők lemezből készültek, felerősítésük a kaszavédő ujjak tartócsavarjainak segítségével történik. A tányéremelők csúcsban végződnek a termény elválasztása, vezetése céljából. A tányeremelők alulról tartóvasakkal merevítettek, az általuk közrefogott napraforgószárakat a vágószerkezethez vezetik.  Az adapter motollája a vágóasztal eredeti motollájának helyére szerelhető fel. A motolla háromlapátos, 1500 mm átmérőjű, erősített kivitelben készül. A tengelytől a motollalapátok végig terjedő rész dróthálóval burkolt. A lapátok végén gumi terelőlapátok segítik a termény továbbítását. A vágóasztal két szélén magasított lemezből készült rendválasztók vannak, amelyek a szélső terménysorok leválasztását segítik.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                   NA-670 napraforgó adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                

  Az NA-670 napraforgó adapter a Fortschritt típusú gabonakombájnok 6,7 méter munkaszélességű vágóasztalaira szerelhető fel. Az adapter részei a tányéremelők, a motolla és a rendválasztók. A tányéremelők lemezből készültek, felerősítésük a kaszavédő ujjak tartócsavarjainak segítségével történik. A tányéremelők csúcsban végződnek a termény elválasztása, vezetése céljából. A tányeremelők alulról tartóvasakkal merevítettek, az általuk közrefogott napraforgószárakat a vágószerkezethez vezetik.  Az adapter motollája a vágóasztal eredeti motollájának helyére szerelhető fel. A motolla háromlapátos, 1500 mm átmérőjű, erősített kivitelben készül. A tengelytől a motollalapátok végig terjedő rész dróthálóval burkolt. A lapátok végén gumi terelőlapátok segítik a termény továbbítását. A vágóasztal két szélén magasított lemezből készült rendválasztók vannak, amelyek a szélső terménysorok leválasztását segítik.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó
 
                           SNA-08 soros napraforgó adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                

  Az SNA-08 soros napraforgó adapter az E-512 arató-cséplő gép ferdefelhordójára csatlakoztatható. Csigás behúzószerkezettel és vágócsigával rendelkezik. A napraforgószárakat a nagy kerületi sebességgel forgó behúzócsigák terelik a csiga végén rögzített vágószerkezethez. A levágott szárak innen a középre hordó terménygyűjtő csigához kerülnek és a bedobó lapok segítségével a ferdefelhordóba jutnak. Az adapter két szélén magasított, lemezből készült rendválasztók vannak, amelyek elősegítik a szélső terménysorok leválasztását, valamint megakadályozzák a napraforgótányérok oldalra történő kihullását. Az adapter ferdefelhordó felöli részén magasított, sűrű drótháló található, amely megakadályozza a pergő szemek kihullását. Üzemeltetése 6-7 km/h munkasebességen optimális, teljesítménye műszakonként 14-16 ha. Az átlagos tányérveszteség 0,8%-os, amely az NA adapterek tányérveszteségénél jelentősen kisebb.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                            SNA-12 soros napraforgó adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                

  Az SNA-12 soros napraforgó adapter a Claas Dominator 105 és a Bizon Gigant Z-060 kombájnok ferdefelhordójára kapcsolva alkalmassá teszi a gépet a napraforgó egymenetben történő betakarítására. Az adapter 12-soros (55 cm sortávolságú), csigás behúzó rendszerű. A napraforgószárakat - a tányérokkal együtt - a nagy kerületi sebességgel forgó behúzócsigák terelik a csiga végén rögzített vágószerkezethez és itt megtörténik a szárak vágása. A levágott szárak innen a középre hordó terménygyűjtő csigához kerülnek és a bedobó ujjakat helyettesítő csipkés bedobó lapok segítségével a ferdefelhordóba jutnak. Az adapter két szélén magasított, lemezből készült rendválasztók vannak, amelyek elősegítik a szélső terménysorok leválasztását, valamint megakadályozzák a napraforgótányérok oldalra történő kihullását.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                            SNA-101 soros napraforgó adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                

  Az SNA-101 soros napraforgó adapter a Claas Dominátor-106 arató cséplő gép kukorica csőtörő adapterének fredefelhordójával csatlakoztatva teszi alkalmassá a gépet a napraforgó egymenetben történő betakarítására.Csigás behúzó szerkezettel és vágócsigával rendelkezik, 70 cm sortávolságú, 10-soros kivitelű. A gép előrehaladásakor a soronként elhelyezett,nagy kerületi sebességgel forgó behúzó csigák vezetik a napraforgó szárakat a csigalevél belső végére erősített mozgó pengékhez,amelyek levágják a napraforgó tányérokat.Ezt követően a tányérok a gyűjtővályúba kerülnek.A ferdefelhordó a tányérokat az arató-cséplő gép cséplőrészébe juttatja.A kicsépelt mag a tisztitó szerkezeten a magtartályba,a törek és a szárrészek pedig rend formájában a tarlóra hullanak. Az álló napraforgó sorok szétválasztását az adapter elején elhelyezett terelőorrok,míg a szélső sorok leválasztását az adapter magasított oldalfalai biztosítják.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó