Önjáró kaszálógépek

   Az önjáró kaszáló, rendrevágó gépek elterjedése Magyarországon kétség kívül az FORTSCHRITT E-301-es NDK gyártmányú önjáró rendrevágó megjelenésével kezdődött el, még a hetvenes évek elején. A betakarítógép egy E-307 típusú önjáró alapgépből, egy E-023-as szántóföldi vágószerkezetből és az E-313-as beépített szársértő berendezésből állt össze. A vágószerkezet hidraulikusan kiemelhető. A normál rendszerű vágószerkezet ujj nélküli, kettős pengesorúra átszerelhető. Ez lehetővé teszik a munkasebesség növelését, továbbá az összefonódott kuszált termények vágását. A pengesor hajtása jobb és baloldalról történik billenő csapágyas hajtószerkezettel. A vágószerkezet csúszótalpakon támaszkodik a talajra munkahelyzetben, szállítása vontatott szállítókocsin oldható meg, amit az alapgép maga után vontat közúton.  A szársértő berendezés fémbordás kivitelű dupla hengerből áll. A hengereket a gép két oldalán elhelyezett tekercsrugók szorítják össze, amelyek állításával változtatható a szársértés hatékonysága. A szársértő mögé rendterelő lemezek kerültek elhelyezésre, amik a rendszélesség változtatásában segítenek. A gép üzemeltethető szársértő berendezés nélkül is. A meghajtó motor az MTZ-50/52 traktorokból jól ismert D-50 soros álló elrendezésű  40 kW-os Diesel motor, amely az alapgépben hosszában helyeztek el. A betakarítógép eleinte fülke nélkül majd később a Fortschritt betakarító gépekről jól ismert vezetőfülkével készült. Az E-307 alapgép továbbá felszerelhető az alábbi adapterekkel: RKE-4/3,2 4 dobos rotációs kasza, RAE-3,6 borsó rendre arató adapter, Mákbetakarító adapter, E-318 rendátrakó, nagy munkaszélességű gabona és repce rendrevágó szántóföldi vágóasztalok, stb. Ezek különféle, zömmel magyar gyártmányú adapterek segítségével még univerzálisabbá és egész évben használhatóvá tették az alapgépet. Az E-301-es típusnak 1980-ban megjelent a növelt motorteljesítményű változata, amely már a D-240-es motor csökkentett fordulatszámú D-242-es, több mint 60 Lóerős változatát kapta. Ezt motort MTZ-570-es traktorból ismerhetjük. A prototípus még a köztes időszakban az E-301B típusjelzéssel jelent meg, de később sorozatban E-302 néven terjedt el. A külső nem változott semmit, az alapgép típusjelzése E-307.05-re változott, és 140 kilóval nehezebb lett elődjénél. 
     Közben a nyugati és tengerentúli technika is megjelent a hazai önjáró kaszálógép választékban. A Termelési rendszerek segítségével megérkeztek az első Hesston önjáró rendrevágók, a 6450 és 6650 típusok, a New Holland 1495, és a John Deere-2420. Ezekből csak mutatóba lehetett látni néhányat, a magas beruházási költségük miatt nem hódították el a piacot a Fortschritt kombinát termékeitől. 1985-ben megérkezett hozzánk az E-303-as amely már külsőre is változott az elődjeihez képest.  Hosszabb lett a mérete a hátsó motorburkolatnak, és megváltozott az alakja is. Törökszentmiklóson gyártott 4 dobos vágószerkezetek is készültek a régi RKE-4/3,2 helyett M-1020 és M-1033 néven. Még front függesztésű szárzúzó berendezést is alakítottak ki hozzá. A nem sokkal később megjelenő E-303B már 4 féle munkaszélességben rendelhető új vágószerkezetet kapott és, kívánságra nagyobb teljesítményű John Deere motorral is szerelték. A önjáró rendrevágó gépek használata a nagyüzemi lucerna és gyepszéna betakarításban, a nagy munkaszélességű vontatott rotációs kaszák elterjedésének ellenére sem csökkent. Ma is szép számmal használják még a Fortschritt E-300-as sorozatú önjáró szálastakarmány betakarító gépeket a nagyobb területen gazdálkodó, takarmánytermesztéssel és állattenyésztéssel foglakozó mezőgazdasági üzemek, pedig a legfiatalabb gépek is lassan elérik a 15. évüket, a legidősebbekről nem is beszélve. A Fortschritt önjáró kaszálógép típusok kiforrottságát talán az jellemzi a legjobban hogy a rendszerváltás és a gyár átalakulása után is gyártásban maradó betakarítógép előállítását még akkor is folytatták amikor a nagynevű CASE-IH céghez csatlakozott az üzem. A továbbfejlesztett típus a CASE-IH 304-es jelzéssel készült új komfortos fülkével és modern gazdaságos üzemi nagy teljesítményű diesel motorral gyártották egészen a 2000-ig.

 
                        Fortschritt E-301 magajáró rendrevágó
(Német Demokratikus Köztársaság, VEB Erntebergungsmaschinen Neustadt)
                                                                      

  Az E-307 rendrevágó alapgépre az E-023 vágóasztal, vagy RKE-4/3,2 rotációs vágószerkezet szerelhető fel. Ezekkel különböző szálastakarmányok vágására, szársértésére és változtatható szélességű rendre rakására alkalmas. A gépre felszerelhető még az E-318 rendforgató, rendösszerakó adapter, a RAE-3,6 rendre arató és az MA-4 máktokbetakarító adapter. Az alapgép mellső részére függesztett vágószerkezet által levágott szálas anyag a gépbe épített E-313 szársértő berendezés hengeri között áthaladva az állítható rendterelők által meghatározott méretű rendre kerül.  A mellső kerék hajtású és hátsókerék kormányzású gép hárompont-alátámasztású alváza hordozza a hajtómotort, a vezetőfülkét és a hajtásokat. A gép kormányműve szervo rendszerű, fékrendszere hidraulikus, első kerékre ható. A gép hossztengelyébe épített motor kardántengelyen keresztül hajtja meg a szöghajóműveket.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó

 
                        Fortschritt E-302 magajáró rendrevágó
(Német Demokratikus Köztársaság, VEB Erntebergungsmaschinen Neustadt)
                                                                      

  Az E-302 rendrearató az E-301 típus erősebb motorral felszerelt változata. A két gép között az átmenetet az E-301/B jelentette, mely lényegében az E-307 alapgép erősebb motorral szerelve. Körvonalméreteik azonosak, a felszerelhető adapterek megegyeznek a két típusnál (kivéve RAE-3,6A és E-021). A tömege 140 kg-mal több elődjénél, kezelhetőségük, használhatóságuk közel azonos. A módostott hűtőrendszer eredményeképp a gép üzembiztonsága növekedett. A vezetőfülkében a kezelőszervek elrendezése előnyösebb lett. A gép az E-307/05 alapgépből és a hozzá kapcsolható szántóföldi vágóasztalból, valamint az E-313 szársértő berendezésből áll, mely 15-20%-kal csökkenti a levágott takarmány száradási idejét. A gép kétféle módon üzemeltethető: szársértő berendezéssel szűkített rend képzése mellett, valamint hengerek nélkül széles szőnyegrend képzésével. A gép kék, barna és zöld színben készült.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó

 
                          Fortschritt E-303 magajáró rendrevágó
(Német Demokratikus Köztársaság, VEB Erntebergungsmaschinen Neustadt)
                                                                      

  Az E-303 rendrearató az E-302 típus továbbfejlesztett változata. Az alapgép típusjele E-307/08. A gép erőforrása továbbra is a D-242-es motor maradt. A gép hosszát megnövelték a jobb súlyeloszlás érdekében, a motortér burkolatai új formát kaptak, szélesedett a felszerelhető adapterek skálája. Az alapgépre a következő adapterek szerelhetők fel: E-021 B / E-023 B / E-025 B szántóföldi vágószerkezet, E-318 rendforgató, E-309 / E-326 gabonavágó szerkezet, RAE-3,6 rendrearató, E-327 speciális vágószerkezet repcéhez és mustárhoz. Az alapgépre felszerelhető az E-313/02 szársértő berendezés is, valamint alkalmas kettős rend képzésére is, melyet egy speciális terelőlemez tesz lehetővé, mely a rendet nem a gép középvonalába, hanem a bal első kerék mögé helyezi. Az új alapgép hajtott kerekeire ikerabroncs is felszerelhető, mely a gép terepjáró képességét javítja. 

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
    M-3082 (Fortschritt E-318) rendforgató, rendösszerakó adapter
                  (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szolnok)
                                                                                   

  Az E-318 rendforgató, rendösszerakó adapter az alapgépre kapcsolva rendre rakott szálastakarmányok átforgatására, átrakására, két rend összerakására szolgál. Fõ részei: a vázkeret, a vezérelt ujjas felszedõdob, a konzolcsiga, a pálcás terelõ és a rendhatároló lemez. A magajáró alapgép mellsõ függesztõszerkezetére kapcsolt és az alapgép motorjáról hajtott berendezés rendfelszedõ dobja emeli fel rendről a szálastakarmányt, majd a balra hordó konzolcsigára továbbítja. A nagy menetemelkedésú csiga átfordítja a takarmányt és a gép bal oldalán, az állítható rend határoló által meghatározott szélességú új rendre rakja le, vagy rendterelő nélkül szétteríti azt. A berendezés hajtását az alapgép homlokkerekes hajtómúvéről kapja kardánytengely közbeiktatásával. Munkahelyzetben az adapter két állítható magasságú talajkerékkel követi a talajfelszínt.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
        M-3400 (RKE-4/3,2 és RKE-4/3,2A) rotációs vágószerkezet
                     (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szolnok)
                                                                                       

  Az RKE-4/3,2 és RKE-4/3,2A rotációs vágószerkezet az E-307 és E 307/05 magajáró rendrevágó alapgépre szerelve elsősorban fűfélék, továbbá pillangósok kaszálására és szűkített rendre rakására használható. A saját motorral rendelkező, mellső kerék hajtású, hátsókerék kormányzású alapgép hajtja a mellső részére függesztett rotációs vágószerkezetet, ékszíjhajtásokon keresztül. A vágószerkezet négy forgórészes, felső hajtású kivitelben készült. A páronként szemben forgó rotorok által levágott szálas takarmányt a terelő dobok szűkített kettős rendre rakják. Rotoronként 4 db csuklósan szerelt, kétélű késpenge talál ható. A forgórészeket felül védőkeret, oldalról védőponyva fogja körül, vezetőfülkét külön védő keret védi az esetleg kirepülő tárgyaktól. A rotorok mögött állítható távolságban két függőleges tengelyű terelődob helyezkedik el, amelyek a jobb- és baloldali rotorpár által képzett rendet egymás mellé terelik.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                                   RAE-3,6 rendrearató adapter
                       (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szolnok)
                                                                                   

  A RAE-3,6 rendrearató hüvelyes növények rendrearatására szolgáló adapter, amely az RA adapter növelt munkaszélességű változata. Az adapter az E-307, az E-307/05 és az E-307/08 önjáró rendrearató alapgépekre szerelhető fel. A 360 cm munkaszélességű, tömeg-kiegyensúlyozott kaszaszerkezet vágja le a terményt, mely a motolla és a terelőcsigák továbbító hatása által szűkített rend formájában a talajra kerül. A rendrearató a vágóasztal állítható csúszótalpain és két ugyancsak állítható támkerekén érintkezik a talajjal. A dőlt, kuszált, száraival egymáshoz fonódott termény jobb vágását száremelők segítik elő. A növényzet megtámasztását és terelését végző motolla magassági helyzete és fordulatszáma üzem közben fokozatmentesen változtatható. Az adapter 4,0-6,0 sebességtatományban üzemeltethető, emelését és süllyesztését az alapgép függesztőszerkezete végzi.

 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó