Kukoricacsőtörő adapterek

       Magyarországon nagy hagyománya van a kukorica csőtörő adapterek gyártásának, mivel Európa legnagyobb kukorica betakarító adapter gyártó országai közé tartozunk immár évtizedek óta. A gyártás még 1968-1969 tájékán kezdődött el a Budapesti Mezőgazdasági Gépgyárban (BMG) ahol Francia Braud licenc alapján kezdték el az adapterek előállítását Fortschritt E-512, SZK-4 és SZK-5 kombájnokra, de később készítettek a Fortschritt E-516 típusra is Braud BMG adaptert. A Braud BMG adapterek a sorozatos típushibák miatt nem terjedtek el nagy mértékben, gyártásuk hamar be is fejeződött. 1972-ben a Claas OHG-val kötött együttműködés keretében indult meg a KLADO FKA típusú adapterek gyártása, melyek legnagyobb sajátossága az volt, hogy a ferde felhordóval együtt kerültek kialakításra így a kombájn eredeti felhordóját átszereléskor el kellett távolítani. Az FKA kukorica-csőtörő adapterek törőszerkezete törőléces. A gép előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák, miközben a kukoricacsöveket letörik. A letört kukoricacsöveket füles szállítóláncok a terményterelő csigához, az pedig a ferdefelhordóhoz továbbítja. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége lánckerék cserével változtatható. A léces-láncos ferdefelhordó a csöveket a cséplődobba szállítja. A biztonsági kapcsolóval védett füles láncok meghajtása közvetlen a kombájnról történik felsőtengelyen keresztül. A csőtörő tartóváza a gyűjtővályúval egy-egységet képez, melynek hegesztett kivitelű tartógerendájára a törőegységek vannak felrögzítve. A törőegységhez tartózó hajtóművek a felső előtéttengelyről kapják hajtásukat, az alsó előtéttengelyen keresztül, melyek a törőhengereket és a behordó füles láncokat működtetik. Az alsó előtéttengelyről egy görgőslánc, két törőegységet hajt meg, a láncok elé biztonsági kapcsoló van beiktatva, mely a törőegységeket párosával védi a túlterhelés ellen. A gyűjtővályúban elhelyezkedő állítható magasságú behordó csiga vékonyfalú acélcső, melyre jobb-és bal menetű erősített csigalevelek vannak felhegesztve. A középső részén bedobó újjak vannak. A behordó csiga meghajtása a felső előtéttengelyről történik görgősláncon keresztül. Az FKA adapterek 70 és 76 cm sortávolságú kukorica betakarítására egyaránt használható.  4-5-6-8 soros kivitelben egyaránt készültek, a gyártó később alternáló kaszasorból és középre terelő csigákból kialakította hozzá az első adapter alá szerelhető szárzúzó berendezést is mely RR névre kereszteltek. A Békéscsabai Mezőgép az összes Magyarországon használt gabona betakarító gépre gyártott KLADO FKA adaptereket, és jelentős tételben exportáltak, az NDK-ba, Lengyelországba, és az akkori Csehszlovákiába is.
    1982-ben megjelentek a továbbfejlesztett FKA típusok, amelyek már 4000-es, 5000-es és 6000-es széria számúak voltak, később az adapterek előállításával foglalkozó részleg különvált és Orosházi Mezőgép néven tovább folytatta a gyártást MFKA típusjelzéssel. Ekkor jelentek meg először az SA függőleges tengelyű szárzúzó berendezések az adapterek alatt. A KLADO Békéscsabai Mezőgép új típussal, a forradalmian új SKB adapterekkel jelent meg a 80-as évek második felében. Ezen adapter a kukoricaszárat elvágta majd a levágott szárat a törőhengereken keresztül húzva, letörve a csöveket, összeszúzta és rendet képezve, a talajra helyezte. Meg kell említeni hogy a Claas és a John Deere kombájnok érkeztek eredeti gyári kialakítású import kukorica csőtörő adapterekkel is, illetve az IKR Bábolna behozott Geringhoff összecsukható adaptereket. A rendszerváltás előtt jelentek meg az Orosházi Mezőgép OROS elnevezésű rendkívül jó kialakítású 4-5-6-8 soros SA szárzúzóval is felszerelhető adapterek, melyek már közvetlenül az arató-cséplő gép eredeti ferde felhordójára szerelhetőek voltak. Az OROS adapterek máig gyártásban vannak, népszerűek, és már a negyedik generációjukat élik meg.

   Az FKA sorozatú kukorica csőtörő adaptereket, 1972-től 1985-ig gyártotta a békéscsabai Mezőgép, ezen belül a 6 soros FKA-600-as családot 1976-tól kezdődően gyártották sorozatban, az akkor Magyarországra behozott, és itt kukorica betakarításban üzemeltetett arató-cséplő gépekre. Néhány kombájn gyártó (pl. Fortschritt) gyárilag is ezekkel az adapterekkel szállította egyes típusait a megrendelők részére más országokban, illetve saját földön is.

 
                            FKA-411 kukoricacsőtörő adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                                            
  Az FKA-611 4 soros kukoricacső-törő adapter az SzK-4 arató-cséplő gép gabonavágó szerkezetének helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter két egységből áll: a törőasztalból és a ferde felhordóból. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó 
 
                  FKA-421 és 421 M kukoricacsőtörő adapterek
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                  
  Az FKA-421 és FKA-421 M 4 soros kukoricacső-törő adapter a Fortschritt E-512 arató-cséplő gép gabonavágó szerkezetének helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter két egységből áll: a törőasztalból és a ferde felhordóból. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                  FKA-431 és 431 M kukoricacsőtörő adapterek
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                  
  Az FKA-431 és FKA-431 M 4 soros kukoricacső-törő adapter az SzK-5 arató-cséplő gép gabonavágó szerkezetének helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter két egységből áll: a törőasztalból és a ferde felhordóból. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                            FKA-477 M kukoricacsőtörő adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                                            
  Az FKA-477 M 4 soros kukoricacső-törő adapter a Fortschritt E-514 arató-cséplő gép gabonavágó szerkezetének helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter két egységből áll: a törőasztalból és a ferde felhordóból. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó 
 
                            FKA-501 kukoricacsőtörő adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                                            
  Az FKA-501 5 soros kukoricacső-törő adapter a Claas Dominator 105 arató-cséplő gép gabonavágó asztalának helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter a kombájn eredeti ferdefelhordójához gyorskapcsolóval csatlakoztatható. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                  FKA-601 és 601 M kukoricacsőtörő adapterek
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                  
  Az FKA-601 és 601 M 6 soros kukoricacső-törő adapter a Claas Dominator 105, 106 és 114 arató-cséplő gépek gabonavágó asztalának helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter a kombájn eredeti ferdefelhordójához gyorskapcsolóval csatlakoztatható. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó
 
                  FKA-602 és 602 M kukoricacsőtörő adapterek
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                  
  Az FKA-602 és 602 M 6 soros kukoricacső-törő adapter az E-516 arató-cséplő gép gabonavágó asztalának helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter a kombájn eredeti ferdefelhordójához gyorskapcsolóval csatlakoztatható. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó
 
                  FKA-641 és 641 M kukoricacsőtörő adapterek
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                                            
  Az FKA-641 és FKA-641 M 6 soros kukoricacső-törő adapter az SzK-6 arató-cséplő gép gabonavágó szerkezetének helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter két egységből áll: a törőasztalból és a ferde felhordóból. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                  FKA-663 és 663 M kukoricacsőtörő adapterek
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                  
  Az FKA-663 és FKA-663 M 6 soros kukoricacső-törő adapter a Bizon Gigant arató-cséplő gép gabonavágó szerkezetének helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter két egységből áll: a törőasztalból és a ferde felhordóból. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                            FKA-701 kukoricacsőtörő adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                                            
  Az FKA-701 7 soros kukoricacső-törő adapter a Claas Dominator 106 arató-cséplő gép gabonavágó asztalának helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter a kombájn eredeti ferdefelhordójához gyorskapcsolóval csatlakoztatható. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó 
 
                              FKA-801 kukoricacsőtörő adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                
  Az FKA-801 8 soros kukoricacső-törő adapter az E-516 arató-cséplő gép gabonavágó asztalának helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter a kombájn eredeti ferdefelhordójához gyorskapcsolóval csatlakoztatható. A kombájn előrehaladása közben az adapter törőhengerei a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a kukoricacsöveket letörik. A letört csöveket a törőhengerek felett mozgó füles szállítóláncok a terményterelő csigához szállítják, amely azokat a ferde felhordóhoz továbbítja. Az adapter törőhengerei felett állítható védőlécek helyezkednek el, melyeknek szerepe, hogy megakadályozzák a kukoricacsöveknek a törőhengerek közé való jutását. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége a hajtó lánckerék cseréjével három fokozatban változtatható.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                              FKA-803 kukoricacsőtörő adapter
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békécsaba)                                                                                
  Az FKA-803 8 soros kukoricacső-törő adapter a Claas Dominator 106 arató-cséplő géppel, a gabonavágó szerkezet helyére szerelve üzemeltethető. Az adapter gyorskapcsolóval csatlakozik a gép eredeti ferde felhordójához. Hajtása ékszíjjal történik. Az adapter törőszerkezete védőléces. A védőlécek közötti távolság a kukorica érési állapotának, a kukoricaszár és a kukoricacső vastagságának megfelelően állítható. A védőlécek valamennyi sornál egyszerre, kézikerék segítségével állíthatók. A törőhengerek fordulata és a füles felhordóláncok sebessége lánckerékcserével három fokozatban változtatható. Az adapteren helyezték el a kormányautomatika érzékelőpálcáit. A gép előrehaladása közben a kukoricaszárak az adapter törőhengerei közé kerülnek, melyek a kukoricaszárakat áthúzzák és eközben a csöveket letörik. A letört kukorica­csöveket a füles szállítóláncok továbbítják a terményterelő csigához.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó  
 
                       IH 863 és 883 kukoricacsőtörő adapterek
                 (Amerikai Egyesült Államok, International Harvester)                                                                                  
  A hazai kukoricatermés-hozamokat figyelembe véve az IHC cég az IH-1460-hoz a 863, az IH-1480-hoz a 883 típusú 6 ill. 8 soros adaptert szállította, melyek gyorskapcsolással csatlakoznak az eredeti ferdefelhordóhoz. Az adaptert a hidroakkumulátor egyensúlyozza. A hajtást két oldalról kapja összekapcsolt átmenőtengelyről, amely a ferdefelhordó ki- és bekapcsolásával leállítható, ill. forgásba hozható. Az adapterek állítható sortávolsággal készülnek. A csőtörőket páronként lehet állítani a szorítókengyelekkel. Az állításához szükséges a külső és közbenső hajtótengelydarabok cseréje A törőhengerek szintén egyedileg állíthatók, amelyeket a jobb száráthúzás céljából 4-4 késsel szereltek fel. A törőhengerek csúcsa alatt a föltekeredés elkerülése céljából állítható leszedőkések vannak. A letört csöveket a csőfelhordó láncok a terményterelő csigához továbbítják, ahol a jobb- és balmenetes csiga középre tereli, majd átadja a ferdefelhordónak.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó