Takarmánykeverő, szállító, töltő és kiosztó kocsik

    A takarmánykeverő és kiosztó kocsik az állattartó telepek korszerű és nélkülözhetetlen gépei. Megjelenésük a 70-es évek közepétől kezdődött és az évek során jelentős fejlődésen mentek keresztül. Alapvetően két típust különböztetünk meg. Az egyik típus darált szemestermény szállítására alkalmas. Állattenyésztési telepeken a központi takarmányraktárból vagy keverőüzemből a kocsi a tartályba töltött tápot az állattartó épületek mellé telepített napi takarmánytartályokhoz szállítja és ott nyomás alatt a takarmánytartályba tölti. Ilyen gép a GS-5 jelű takarmányszállító- és töltőkocsi, melyet a Mezőgép Győr gyártott. A másik típus abrak és tömegtakarmányok, elsősorban takarmánysiló összekeverésére, szállítására és kiosztására alkalmas. A kocsik feltöltése általában silómaró berendezéssel történik. A keverést és a szállítást a gépben csigák végzik, a kiosztást pedig láncos kihordószerkezet. A legtöbb kiosztókocsi mérőberendezéssel is fel van szerelve, egyes típusokhoz viszont csak opcióként gyártották. A mérlegek segítségével egyszerűbb a takarmány komponensek bemérése és súlyszerinti kiadagolása. A magyar mezőgépgyártás a kiosztókocsik területén is korszerű és időtálló gépeket adott az állattartó telepeknek. A takarmánykeverő és kiosztó kocsik gyártásának központja a Mezőgép nyíregyházi gyáregységében volt ahol a következő típusokat gyártották: LTK-6 (kéttengelyes), TAK-7, MKK-7,5, Supermix-5, Supermix-7, Supermix-9. A másik közkedvelt kiosztókocsi a szolnoki az M-1500-as, amelyből szintén sok dolgozott az állattartó telepeken.
   A  szálas és silótakarmányok kiosztására nem csak a kifejezetten erre a célra gyártott gépek alkalmasak, hanem a lehordószerkezetes pótkocsik is, megfelelő adapterrel felszerelve. A Hódgép Alterna lehordószerkezetes kéttengelyes pótkocsija kiosztó-adapterrel felszereve alkalmas takarmány kiosztására- Alkalmazása viszont csak akkor lehetséges, ha a kiosztandó takarmány keverésére nincsen szükség, mivel a pótkocsin keverőegység nem található. A Mezőgép Szolnok 1203-as rendfelszedő kocsija is alkalmas szálastakarmány kiosztására, mivel a bontóhengerek alatt egy szalag helyezkedik el, amelynek segítségével sávban üríthető a szálastakarmány a pótkocsi mellé. Ez a megoldás inkább olyan állattartó telepeken terjedt el, ahol a napi szálastakarmány szükségletet frissen, naponta takarítják be.
 
                   MKK-7,5 takarmánykeverő és kiosztó kocsi
               (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Nyíregyháza)
                                                                                             
  A gépet az 1977-es Agromashexpon aranyéremmel tüntették ki és külföldi kiállításokon is sikerrel  szerepelt. A keverőtartályban négy darab csiga biztosítja az ellenáramú keverést, kiosztáskor pedig a szállítást. A négy keverőcsiga hajtása a kardántengelyhez kapcsolódó behajtótengelyről történik, lánckerékáttételen keresztül. A tartály oldalára erősített kihordószerkezetnél a kiosztást szállítóláncra rögzített elemek végzik. A kiadagolás mennyisége a hidraulikusan működő ajtókkal és a traktor haladási sebességének változtatásával szabályozható. A mérést az alváz és a tartály közé beépített erőmérő cellák végzik. Minden olyan istállóban használható, ahol az etető út szélessége legalább 2100 mm, a jászolmagasság maximum 900 mm.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                    Supermix-5 takarmánykeverő-kiosztó kocsi
                 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Nyíregyháza)
                                                                                             
  A Supermix-5 vontatott keverő-kiosztó kocsi szarvasmarhatartó telepeken, az állatok részére szükséges tömeg- és abraktakarmányok összekeverésére és kiosztására szolgál. A kocsi két fő része az alváz és a keverőtartály a keverőcsigákkal valamint a kihordóval. Az alváz idomacélból hegesztett, amelyre mereven kapcsolódik az egytengelyes futómű. A tartály acéllemezből hegesztett. A tartályban a keverést három leveles csiga végzi. A kocsi bal oldalán, elöl helyezkedik el a kaparóláncos kihordószerkezet. A kihordórés nagysága hidraulikus munkahengerrel működtetett tolózárral állítható. A funkcionális részek a hajtást a traktor TLT-jéről kardántengellyel meghajtott fogaskerék-hajtóműről kapják. A hajtás elosztása láncos megoldású. A kocsival kiosztásra kerülő takarmány folyóméterre jutó mennyisége a vontatási sebesség változtatásával és a kihordórés szabályozásával tág határok között biztosítható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                    Supermix-7 takarmánykeverő-kiosztó kocsi
                 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Nyíregyháza)
                                                                                             
  A Supermix-7 vontatott keverő-kiosztó kocsi nagyüzemi szarvasmarhatartó telepeken, az állatok részére szükséges tömeg- és abraktakarmányok összekeverésére és kiosztására szolgál. A kocsi két fő része az alváz és a keverőtartály a keverőcsigákkal valamint a kihordóval. Az alváz idomacélból hegesztett, amelyre mereven kapcsolódik az egytengelyes futómű. A tartály acéllemezből hegesztett. A tartályban a keverést három leveles csiga végzi. A kocsi bal oldalán, elöl helyezkedik el a kaparóláncos kihordószerkezet. A kihordórés nagysága hidraulikus munkahengerrel működtetett tolózárral állítható. A funkcionális részek a hajtást a traktor TLT-jéről kardántengellyel meghajtott fogaskerék-hajtóműről kapják. A hajtás elosztása láncos megoldású. A kocsival kiosztásra kerülő takarmány folyóméterre jutó mennyisége a vontatási sebesség változtatásával és a kihordórés szabályozásával tág határok között biztosítható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                       TAK-7 takarmánykeverő-kiosztó kocsi
               (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Nyíregyháza)
                                                                                             
  A TAK-7 vontatott keverő-kiosztó kocsi szarvasmarhatartó telepeken, az állatok részére szükséges tömeg- és abraktakarmányok összekeverésére és kiosztására szolgál. A kocsi egytengelyes, vontatott kivitelű. A rugózatlan, hegesztett acéltartály magába foglalja a funkcionális részeket, úgymint a három keverőcsigát, a kettős léces kihordószerkezetet, valamint a hajtómechanizmust. A tartály három ponton keresztül csatlakozik az alvázhoz. Ez a három pont vagy fix kötésű, vagy mérőszerkezettel ellátott változatnál a mérőcellákhoz való csatlakozást jelenti. A tartályban a keverést három darab leveles csiga végzi. Ezek elhelyezése olyan, hogy a tartály felső részén, a homloklaptól a hátlap irányába két, kisebb átmérőjű csiga szállítja az anyagot.  Az alsó, nagyobb átmérőjű csiga szállítási iránya ellentétes, a kihordónyílás magasságában összehordó kiképzésű. A kiosztás a kocsi jobb elülső részén kiképzett adagolónyíláson keresztül történik.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
           M-1500 / Unimix-10 takarmánykeverő-kiosztó kocsi
                   (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szolnok)
                                                                                                  
 Az M-1500 típusú vontatott takarmánykeverő-kiosztó kocsi különféle szecskázott tömeg- és abraktakarmányok összekeverésére és azok kiosztására alkalmas. A gép fő részei: a keverőtartály a keverő csigákkal, a kihordó szerkezet, a futómű, a fékberendezés és a kiegészítő tartozékok. A tartály felül nyitott, acéllemezből hegesztett. A tartályban elhelyezett csigák a betárolt takarmánykomponenseket összekeverik és a kiadagoló garatba juttatják. A csigák a hajtásukat az üzemeltető erőgép teljesítményleadó tengelyéről kapják. A keverést három csiga - egy alsó és két felső - ellentétes szállítási iránya biztosítja. Az alsó csiga a takarmányt előre, míg a felsők hátrafelé mozgatják. A keverőtartály bal oldalán helyezkedik el a kaparóléces kihordószerkezet, melynek a talajtól való magassága változtatható hidraulikus munkahenger segítségével. A kocsit üzemi légfékkel és rögzítő kézifékkel szerelték fel.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                              LTK-6 takarmánykiosztó kocsi
            (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Nyíregyháza)
                                                                                             
 Az LTK-6 takarmánykiosztó kocsi az MLP-6 lehordószerkezetes pótkocsiból és a rászerelt kiosztóadapterből áll. A kocsiszekrény oldalfal keretének hátsó oszlopaihoz csavarkötéssel rögzíthető az adapter, mely "U" profilú keretre van felszerelve és önálló egységet alkot. A keretszerkezet függőleges tartóihoz rögzített csapágyakba ágyazták a két vízszintes bontóhengert, melyek tengelyére fogazott bontólécek csatlakoznak. Az adapter alsó tartójába építették a két tagból álló kihordószalagot. A textilbetétes műanyag szalag nagy szilárdságú műanyag zsinórral van végtelenítve. A traktor teljesítményleadó tengelyéről történik a lehordószerkezet és a kiosztóadapter hajtása. A kihordószalagok hajtása a lassító áttételen keresztül rövid kardántengely és egy irányváltó fogaskerék hajtómű segítségével történik. A szalagok a kocsi két oldalára, vagy az irányváltó átkapcsolásával egy oldalra, jobbra hordják ki a takarmányt.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                             TK-2000 takarmánykiosztó kocsi
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Békéscsaba)
                                                                                             
 A keverőkocsi alkalmas a nyirkos, vagy a nyirkos és szárazelőkeverék (koncetrátum) keverésére és kiosztására. A takarmánykeverő és kiosztókocsi egy menetben végzi a takarmányok keverését és kiosztását. Vontatását és üzemeltetését TZ-4K-14B típusú vagy Rába-15 típusú kistraktor, vagy ezek teljesítményével megegyező erőgép végezheti. A keverőkocsi fékezése első kerékre ható dobfék. A kiosztási magasság vályúba töltéskor legfeljebb 410 mm. A kocsi fordulási sugara 2,8 m. A kocsi hossza - a vontató kistraktorral együtt - 5100 és 6600 mm között van, a szélessége 1030 mm. A keverő és kiosztószerkezet meghajtása hidromotorok segítségével történik. A tartály befogadó képessége 2,0 m3. A kocsi méreténél és konstrukciójánál fogva elsősorban a sertéstenyésztésben alkalmazható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                     GS-5 takarmányszállító, -töltő tartálykocsi
                (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Nyíregyháza)
                                                                                             
  A gép rendeltetése: központi takarmányraktárból vagy keverőüzemből a kocsi tartályába töltött derce vagy granulátum állattartó épületek mellé telepített napi tárolótartályokhoz való szállítása és ott fluidizációs úton tartályokba töltése. A gép alváza lemezből hajlított, a főtartók mellső, V alakban összefutó részéhez hegesztésel kapcsolódik a merev vonórúd. A járószerkezet az alvázhoz rugózás nélkül csatlakozik. Az alvázkerethez 4 db lemezből hajlított támasztólábbal kapcsolódik az alsó részén kúposan összeszűkűlő tartály, amelynek felső részén csavarorsós rögzítőszerkezettel légmentesen zárható töltőnyílás található. A tartály ürítése az alváz mellső részére szerelt RO-210 típusú rotációs légkompresszorral történik, amelyet tartozékaival együtt zárt lemezburkolat vesz körül. A kompresszor hajtása a vontató traktor teljesítményleadó tengelyével történik. A kocsi és a külső tartály közötti kapcsolatot rögzíthető, flexibilis csővezeték biztosítja.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó
 
                  Mengele F-5000 függesztett silómaró-rakodó
                                        (Német Szövetségi Köztársaság)
                                                                                             
  A gép alkalmas horizontárolóban erjesztett teljes kukoricanövény, kukoricacső-zuzalék, rövidre szecskázott szálas takarmánynövények maximálisan 5,2 méter magasságból történő kitermelésére. A berendezés függesztett kivitelű, hajtását az erőgép teljesítményleadó tengelyéről kapja. A marószerkezet egy konzolra szerelt, középen kettéosztott jobb-, illetve balmenetű csiga, amelyek kerületén 60°-os osztásban "L" alakú marókések találhatók. A leválasztott szecska továbbítását dobóventillátor végzi, amelynek kifuvó csonkja 180° szögben elforgatható. A maró- és gyűjtőcsiga forgatását hidromotor végzi, míg a marószerkezet emelése és süllyesztése hidraulikus munkahengerrel történik. A fogásvétel a gép silófalhoz való közelítésével végezhető 0-35 cm között. A berendezés üzemi teljesítménye 13-18 t/h, a maximális teljesítményigénye 49 kW.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                     SM-15 önjáró silómaró
               (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Nyíregyháza)
                                                                                             
  Az SM-15 típusú, önálló manőverezőképességű, villamos hajtású silómaró rendeltetése silók kitermelése és járműre rakása. Gumiabroncsozású kerekekkel alátámasztott felépítményére rögzítették a kezelőállást, a szállítószalagot, a gyűjtőcsigát, a maródobot és az őket működtető villamos motorokat. A dob által lemart anyagot a gyűjtőasztalon forgó csiga összegyűjti és a szállítószalagra továbbítja. A gép működtetéséhez 20-22 kW teljesítmény szükséges és a 4,5-5 m magas silók kitermelésére alkalmas. A gép maródobját főként jól aprított kukoricaszilázsok kitermelésére fejlesztették ki, melyben 10-25 t/h teljesítménnyel dolgozik. Szenázsok marásakor a dobra szerelt kaszapengék számát egyenletes eloszlásban növelni kell és célszerű kisebb fogásvétellel üzemeltetni. Ekkor 3-7 t/h teljesítmény érhető el. 
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                          Wet-Corn silómaró
             (Magyar Népköztársaság, Törökszentmiklósi Állami Gazdaság)
                                                                                   
  A WET-CORN silómaró horizontál tárolókban tartósított nedves kukorica- zuzalék és zúzott szemcsutka keverék kitárolására és annak szállító járműre történő felrakodására használható. Az önjáró, villamos hajtású gép csigás maróegysége függőleges fal mentén-maximálisan 4150 mm magasságig-végzi a kitermelést, majd a zuzalékot szállítószalagra továbbítja. A maródobot két oldalról kimetsző tárcsa, alulról és szemből a takarmányfal, hátoldalról pedig a marópalánk, illetve az ejtőakna határolja. Kitároláskor a gép a marópalánkkal a takarmányfalnak ütközik. Ezt követően a maródob lefelé haladva végzi a zuzalék lefejtését és középre szállítását, ahol az az ejtőaknán át a szállítószalagra jut. Egy-egy fogással - teljes marási magasságot kihasználva - mintegy 2,9 m takarmányt mar le és és továbbít a berendezés. A kitermelő-berendezés mozgatását csigás hajtóművön keresztül villanymotor végzi.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                     M-1600 silóblokkvágó
                     (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szolnok)
                                                                                                  
 Az M-1600 blokkvágó a silókba tömörített szecskázott takarmányok blokkszerű kivágására,annak kiemelésére és szállító való átrakására szolgál. A gép fő részei: -vágószerkezet a villás kanállal, -emelő gém, -traktorra szerelt tartószerkezet, -hidraulikus rendszer, -pótsúly -mechanikus tehermentesítő. A vágószerkezet az emelőgém mellső részére szerelt függőleges keretből,abból alul előrenyúló vizszintes villasorból és a keret felső részén elhelyezkedő kivágó mechanizmusból áll. A kivágó mechanizmus egy függőleges síku, hidromotorral meghajtott, alternáló mozgású, kettős késü vágószerkezet. A zárt lemezprofilból hegesztett emelőkeret a villás kanalat a vágószerkezettel a kívánt magasságba felemeli és lesüllyeszti.A tartószerkezet a traktor vázszerkezetéhez csavarkötéssel rögzített. Az emelőkeret és villáskanál mozgatását hidraulikus munkahengerek végzik.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó