Egyéb gépek

 
                                    RZ-1,5 rotációs szárzúzó
              
 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szolnok)
                                                                                   

  Az RZ-1,5 rotációs szárzúzó kukoricabetakarító gépek után és kézi csőtörés esetén visszamaradt kukoricaszár, továbbá napraforgószár, dohánykóró, burgonyaszár és egyéb növények szármaradványainak felaprítására, szőlő- és gyümölcsnyesedékek aprítására, gyepterületek kaszálására szolgál. Munkavégző szerve 1 db függőleges tengelyre szerelt, csuklósan rögzített, vízszintesen forgó késekből áll. Hajtása az üzemeltető traktor teljesítményleadó tengelyéről kardántengellyel történik. A gép által felaprított szár a talajon szétterítve marad vissza. A vágási magasság hidraulikával és a farkerékkel szabályozható.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                      RZ-3 rotációs szárzúzó
              
 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szolnok)
                                                                                   

  Az RZ-3 rotációs szárzúzó kukoricabetakarító gépek után és kézi csőtörés esetén visszamaradt kukoricaszár, továbbá napraforgószár, dohánykóró, burgonyaszár és egyéb növények szármaradványainak felaprítására, szőlő- és gyümölcsnyesedékek aprítására, gyepterületek kaszálására szolgál. A gép félig függesztett kivitelű, elöl a traktor vonólapjára, hátul 2 db fúvott gumiabroncsozású járókerékre támaszkodik. Munkavégző szerve 2 db függőleges tengelyre szerelt, csuklósan rögzített, vízszintesen forgó késből áll. Hajtása az üzemeltető traktor teljesítményleadó tengelyéről kardántengellyel történik. A gép által felaprított szár a talajon szétterítve marad vissza. A vágási magasság hidraulikával és a farkerékkel szabályozható.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók Videó
 
                                      RZ-6 rotációs szárzúzó
              
 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szolnok)
                                                                                   

  Az RZ-6 rotációs szárzúzó kukoricabetakarító gépek után és kézi csőtörés esetén visszamaradt kukoricaszár, továbbá napraforgószár, dohánykóró, burgonyaszár és egyéb növények szármaradványainak felaprítására, szőlő- és gyümölcsnyesedékek aprítására, gyepterületek kaszálására szolgál. Munkavégző szerve 4 db függőleges tengelyre szerelt, csuklósan rögzített, vízszintesen forgó késből áll. Hajtása az üzemeltető traktor teljesítményleadó tengelyéről kardántengellyel történik. A gép félig függesztett kivitelű, elöl a traktor vonólapjára, hátul 4 db fúvott gumiabroncsozású járókerékre támaszkodik.  gép által felaprított szár a talajon szétterítve marad vissza. A vágási magasság hidraulikával és a farkerékkel szabályozható. Szállítási helyzetben a két szélső tag a középső egységre kihelyezett hidraulikus munkahengerek segítségével felhajtható. felhajtás után a két részt egy összekötőrúddal rögzíteni kell.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók Videó
 
        KSzKU-6 (Herszonyec-200) önjáró kukoricabetakarító gép
              
                               (Szovjetunió)
                                                                                   

 
  Az önjáró gép csöves kukorica betakarítására készült. A gép egy menetben letöri a kukoricacsöveket, megfosztja és pótkocsiba rakja, a kukoricaszárat levágja, szecskázza és szállító járműre vagy a tarlóra fújja. A gép 6 soros kukoricacsőtörő adapterrel rendelkezik. A kukoricacsöveket a csőfelhordók a fosztó szerkezetekre továbbítják. A gép 2 darab fosztó asztallal rendelkezik. A fosztó asztalok egymással szemben, a gép hossztengelyére merőlegesen helyezkednek el. A gumi-fém fosztó hengerek a kukoricacsöveket megfosztják, majd a fosztott csövek a csőkihordóra jutnak, amely azokat a gép után kapcsolt pótkocsira szállítja. A kukoricaszár-betakarító szerkezet a csőtörő adapteren, a törőhengerek alatt helyezkedik el. A csiga a szárat középre tereli és a ferde felhordónak átadja, amely a szecskázódobba továbbítja. A szecskázódob a kukoricaszárat felaprítja és a gép mellett haladó szállítójárműre továbbítja.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                      5 FZ és 7 FZ burgonyatöltögető gépek
              
                               (Hollandia)
                                                                                   

5 FZ és 7 FZ burgonyatöltögető gépek

  A két gép hasonló felépítésű, eltérés a művelt sorok számában van: az 5 FZ a négysoros, a 7 FZ pedig a hatsoros ültetőgéppel kialakított elsődleges technológiába illeszthető. A gép fő részei: a vízszintes marótengely, az állítható töltögető eketest, a függesztőszerkezet és a mechanikus meghajtás. A talajmaró tengelyére teljes szélességben és soronkénti osztásban egyaránt szerelhetők maróelemek. A töltögető eketestek paralelogramma felfüggesztésűek, a maróhoz viszonyított távolságuk állítható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                           Fortschritt E-684 burgonyakiszedő
                    (Német Demokratikus Köztársaság,
VEB Weimar-Werk)
                                                                   

Fortschritt E-684 burgonyakiszedő

  A vontatott kivitelű burgonyabetakarító gép 3 sor burgonya kiásására, földtől, gyom- és burgonyaszártól való megtisztítására és a burgonya szállító járműre rakására alkalmas. Meghajtását a traktor TLT-jéről kapja. A gép fő részei: alváz, járószerkezet, hajtómű, ásószerkezet, tisztítómű és a ferde felhordó. Az alvázat 2 db fúvott gumiabroncsozású kerék, valamint munkahelyzetben elől a bakhátkopírozó kerekek támasztják alá. Az ásószerkezet kombinált, hajtott tárcsás és merev ásóvasakból képezték ki. Tisztítóműve kétlépcsős láncrosta. A két rosta között elhelyezett pneumatikus rögtörő hengerekkel és a gép hátsó részében elhelyezett szár- és rögleválasztóval egészül ki. A ferde felhordó kihordószalagja pálcás gumihevederből áll. Magassága a szállító jármű magasságához állítható, a végén elhelyezett háló a burgonya esésmagasságát hivatott csökkenteni. Az ásószerkezet kiemelését hidraulikus munkahenger végzi. Száll. helyzetben a felhordó behajtható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                           Fortschritt E-686 burgonyakiszedő
                    (Német Demokratikus Köztársaság,
VEB Weimar-Werk)
                                                                   

Fortschritt E-686 burgonyakiszedő

  A vontatott kivitelű burgonyabetakarító gép 2 sor burgonya kiásására, földtől, gyom- és burgonyaszártól való megtisztítására és a burgonya szállító járműre rakására alkalmas. Meghajtását a traktor TLT-jéről kapja. A gép fő részei: alváz, járószerkezet, hajtómű, ásószerkezet, tisztítómű és a ferde felhordó, a hajtás és a hidraulikus rendszer. A gép merevkéses, osztott kiásó szerkezettel készül. A szedés mélysége a bakhátkövető profilhengerekkel szabályozható be. A gépen négy válogató személy dolgozhat és növelheti a kocsira kerülő burgonya tisztaságát. A gépen a szár eltávolítása, továbbá a föld és a rögök kiválasztására gumiujjas szállítószalagok és kefés leválasztó berendezések szolgálnak. A gép átmeneti tárolótartállyal is rendelkezik, amely a szállítójármű váltásánál jelent nagy segítséget, a gép dolgozhat kocsiváltás idején is. A fúvott gumiabroncsozású kerekek kormányzottak. 
  Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                  Fortschritt E-800 fejeskáposzta-betakarító gép
       (Német Demokratikus Köztársaság,
VEB Gartenbautechnik Berlin)
                                                                   

Fortschritt E-800 fejeskáposzta-betakarító gép

  A fejeskáposzta-betakarító gép vontatott, 3 db keréken gördülő gép, mely hajtását a traktor TLT-jéről kapja. 1 sor fejeskáposzta egymenetes betakarítására használható. A káposztafejeket a talaj felszínén csúszó kiemelő papucspár húzza ki a földből. Kiemelés közben a papucsokon, majd 2 db vezetőpálcán hátrafelé csúszó fejek gyökerét hajtott, bütykös láncpár fogja meg és szállítja tovább, melynek vége előtt van fölszerelve a gyökérvágó. A gyökér nélküli fejeket rugalmas heveder és az alatta mozgó sima szállítószalag viszi tovább a kihordóláncra, melynek ferde szakasza túlnyúlik a gépen. A kihordólánc dőlésszöge hidraulikusan szabályozható. A kihordólánc felső végéhez csuklósan kapcsolódik a fékező-töltő lánctag, ahol a fejek mozgása lelassul és a fejek egyesével, kíméletesen hullnak a szállító járműre. A betakarítógépen található ülésben helyet foglaló dolgozó hidraulikus berendezéssel szabályozza a gép sorontartását és állítását.
  Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                               VNBC zöldborsócséplő gép
         (
Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Hódmezővásárhely)                           

VNBC zöldborsócséplő gép

  A gép rendeltetése: a rendrevágott zöldborsó felszedése, cséplése, a termény előtisztítása, majd a szállítójárműre ürítése. A gép vontatott kivitelű, tandem futóműves, a csépléshez és a tisztításhoz saját erőforrással rendelkezik, egy SZMD-17 K típusú dízelmotorral. A rendfelszedő a terményt a felhordószerkezethez továbbítja, mely az etetőnyíláson adagolja azt a cséplőszerkezetbe. A belső dob verőlapátainak és a külsö dob verőéleinek megfelelő számú ütései a borsóhüvelyeket felnyitják. A kicsépelt borsószárat a verőlapátok a dobban végigterelik, majd a dob végén a szalmakihordóra ejtik. A fésűs-pálcás kihordó a borsószárat megbontja, a még kihulló szemeket a borsószalagra juttatja, a szalma a gép mögé, a földre hull. A kicsépelt borsószemek a ponyvás tisztítószalagokra esnek. Az apróbb szennyeződéseket levegőáram távolítja el. A tartályban összegyűjtött zöldborsó a gép mellett haladó járműre üríthető.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                    BK-3 zöldborsókombájn
         (
Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Hódmezővásárhely)                           

BK-3 zöldborsókombájn

  A BK—3 önjáró, fésülő szedőszerkezetű zöldborsó-betakarító gép a HÓDGÉP fejlesztőmunkájának eredménye. A BK-3 zöldborsó kombájnt orosz SzMD motor hajtja, felhasználták hozzá az NIVA SZK-5 arató-cséplő gép hajtott és kormányzott hídjait, továbbá a magyar sorozatban gyártott VNBC gépek zöldborsó-cséplő szerkezetét. Az 1981-ben készült kísérleti gép még azon év június elején munkába állt és folyamatosan üzemszerűen működött a Békéscsabai Zöldborsótermelési Rendszer taggazdaságaiban. A kísérleti gépet már a harmadik évben a nullsorozat, a negyedikben pedig sorozatgyártása követte. A gép működésének a leírása a részletes gépismertetőben található.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                               FZB-F zöldbab-betakarító gép
         (
Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Hódmezővásárhely)                           

FZB-F zöldbab-betakarító gép

 
  Az FZB-F vontatott gép rendeltetése: gépi szedésre alkalmas zöldbab egyszeri szedése és előtisztítva pótkocsira töltése. A két keréken gördülő, jobbra szedő gép hajtását a traktor TLT-jéről kapja. Fő szerkezeti egységei a szedődob, a felhordószalag, a kettőzött fürtkiválasztó, a nyomóventillátor, az első és második selejtező szalag és a járulékos részek: a gépváz, a hidraulika, hajtásátvitelek, védőburkolatok. A szedődob rugós ujjakkal szerelt henger. A felhordó hevederekkel erősített, harántléces, szövetbetétes, széles gumiszalag. A felhordó felső végénél beépített két fürtkiválasztó gumiszalagra acél tüskék vannak rögzítve. A nyomólevegős dobóventillátor s felhordó mögött, a fürtkiválasztó alatt teljes szélességben van elhelyezve. Az első selejtezés a dobóventillátor után, a fürtkiválasztó alatt keresztben, a második pedig ezt követően helyezkedik el. Az első selejtező hátsó részén egy öntisztító, ún. ledobó henger van. 
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                  Fortschritt K-524 tisztítógép
      (Német Demokratikus Köztársaság,
VEB Anlagenbau Petkus/Wutha)
                                                                   

Fortschritt K-524 tisztítógép

  A Fortschritt K-524 tisztítógép különféle rostaméretek és beállítások mellett a tisztítást mechanikus rostálással, valamint légáramos elő- és utótisztítással végzi. A gép idomacél vázszerkezetű, oldallemezekkel burkolt, benne egy rostaszekrény van. A rostaművet négy laprugóra erősítették fel. A rostahajtás excenteres ékszíjhajtás-átvitellel történik. A rostamű a kaparószerkezetes szemrostából és a kefés tisztítású porrostából áll. A tisztítógép elő- és utólégtisztító csatornájában a légsebességet fokozatmentesen lehet állítani. Az elszívott szennyeződések leválasztására ciklon szolgál. A berendezés elsősorban gabonafélék tisztítására alkalmas. A gép normál rostafelszerelése körlyuk rosta és hasítékrosta.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                  Fortschritt K-527 tisztítógép
      (Német Demokratikus Köztársaság,
VEB Anlagenbau Petkus/Wutha)
                                                                   

Fortschritt K-527 tisztítógép

  A Fortschritt K-527 tisztítógép különféle rostaméretek és beállítások mellett a tisztítást mechanikus rostálással, valamint légáramos elő- és utótisztítással végzi. A gép idomacél vázszerkezetű, oldallemezekkel burkolt, benne két rostaszekrény van. A rostahajtás excenteres ékszíjhajtás-átvitellel történik. A kettős rostaszerkezet kombinált rögrostából, valamint szemrostából és porrostából áll. A rostaszerkezet lengésszáma három fokozatban állítható. A rögrostán kaparószerkezet helyezkedik el. Az alsó rostaszerkezethez műanyagból készült lesodró tartozik. Az alsó rostaszerkezet dőlésszöge a termény jellemzőinek megfelelően állítható. A légsebesség fokozatmentesen szabályozható. A berendezés gabonafélék tisztítására alkalmas.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                              Fortschritt K-590 A 03 tisztítógép
      (Német Demokratikus Köztársaság,
VEB Anlagenbau Petkus/Wutha)
                                                                   

Fortschritt K-590 A 03 tisztítógép

  A Fortschritt K-590 A 03 magtisztító rendeltetése vetőmagok mágneses tisztítása a magok, törtszemek eltérő felületi tulajdonságainak felhasználásával. Alkalmazása különösen ott előnyös, ahol a magok szétválasztása fajsúly, méret, gördülékenység alapján nem lehetséges. A gép tisztító és elszívó egységekből áll. Tisztítási segédanyag vasoxid por és víz. A vetőmagtól idegen magvak, törött szemek a felületükön megtapadt vasoxid por segítségével mágneses dobban kerülnek leválasztásra. A vasporos magvak célszerűen elhelyezett választó egységekkel további frakciókra bonthatók a vasporos megtapadás mennyiségétől függően, amely nedvesítéssel növelhető.   
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                          Rába-Case-IH 10-181-M 9,3 küllőskapa
           
 (Magyar Népköztársaság, RÁBA Magyar Vagon- és Gépgyár)
                                                                                   

Rába-Case-IH 10-181-M 9,3 küllőskapa

  A függesztett küllőskapa rendeltetése: rögtörés, talajfelszín lazítás és fiatal növényállományban a kisebb mélységben gyökerező vagy futó gyomok irtása. A traktorhoz munkahelyzetben hárompont függesztéssel csatlakozó küllőskapa merev főtartós kivitelben készül. Erre a négyszögszelvényű, hegesztett főtartóra helyezték el a függesztőszerkezetet, a művelőelemeket és a szállítási segédtartókat. A két sorban elhelyezett küllőskapa-tagok a főtartóhoz a tengelytartón keresztül, egy csuklóponttal és forgató (feszítő) rugós kitámasztással csatlakoznak. A vízszintes tengelyekre távtartóval felfűzött küllőskapa elemek kopásálló öntvényből készülnek. A főtartó magassága és ezzel a küllőskapa elemek terhelésének mértéke a szakaszos állítású mélységhatároló kerekekkel szabályozható. A gép szállítása hosszirányban történik, a főtartó jobb oldali végén elhelyezett vonórúd és a szállítási tartókba áthelyezett mélységhatároló kerekek felhasználásával.
  Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                      FT-6 csuklós rétborona
           
 (Magyar Népköztársaság, Mezőgazdasági Kombinát Környe)
                                                                                   

FT-6 csuklós rétborona

    A félig függesztett csuklós rétborona rendeltetése rétek, legelők tisztítása, vakondtúrások és szilárd állati ürülék elteregetése. A rétborona fő részei: a keretszerkezet, a művelő tagok és a kiemelő-szállító szerkezet. A keretszerkezet mellső részén a függesztőszerkezet helyezkedik el. A gép művelő elemeit, tehát a fordítható kivitelű véső alakú boronafogakat a kerethez erősített láncok tartják. A háromszög alakú művelőtagok ugyancsak láncszemmel csatlakoznak egymáshoz.  A rétborona munkahelyzetbe, illetve szállítási helyzetbe állítását a traktor függesztőszerkezete és egy kihelyezett hidraulikus munkahengerrel működtetett kerék végzi. Munkahelyzetben a szárnyrészek csúszótalpakra támaszkodnak. Szállításkor a gép szélessége a szárnyrészek felhajtásával csökkenthető.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                         T-150 K Szt tolólap
              
 (Magyar Népköztársaság, Szarvasi Állami Tangazdaság)
                                                                                   

T-150 K Szt tolólap

  A T-150 K Szt földtoló szerelék a T-150 K erőgépre szerelhető. Alkalmazható rövid távú földtolási, talajegyengetési, talajbontási és egyéb tereprendezési munkák végzésére. A gép főbb szerkezeti részei: tolólap, tolókeret, tológerenda, támasztóvas, alsó függesztés, munkahengertartó, hidraulikus berendezés. A tolólap szerkezeti acéllemezből hajlított, hátsó felén bordákkal merevítve. A hidegen hajlított profilacélból hegesztett tolókeret a tolófejhez villás csatlakozással, a tológerendához nyitott tolócsonkkal csatlakozik. A felhegesztett csatlakozó elemekhez kell szerelni a támasztó rudat és a hidraulikus munkahengert. A támasztórúd feladata a nyesési szög beállítása. A tolólapot 2 db párhuzamosan működő, kettős működésű munkahenger mozgatja.  
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                    ZM-130 seprőhenger
              
         (Csehszlovák Szocialista Köztársaság)
                                                                                   

ZM-130 seprőhenger

  A ZM-130 seprőhenger a TZ-4K-14 jelű kistraktor munkagépe. A seprőhenger üzemeltetése esetén a traktor vonószerkezetét le kell szerelni, ennek helyére kerül a TLT csonk körül levő 3 db rögzítő csavarral megfogott csatlakozó idom, amely csak függőleges mozgást enged meg a seprőhengert magában foglaló vázszerkezetnek. A csatlakozó idom, a kardántengely és a munkagép tetején levő zárt hajtóműszekrény merev egységet képez, amely a seprőhenger vontatását és egyben irányítását is végzi. Az oldalirányú elmozdulásokat a két fúvott gumiabroncsos mankókerék teszi lehetővé, melyeknek csavarorsós állítószerkezete végzi a henger magassági beállítását. A hajtásátviteli szerkezetben ékszíjas lassító áttétel is van, amely a gép oldalán helyezkedik el. Lemezburkolat takarja a seprőhengert, melyről elől és hátul gumifüggöny lóg le majdnem a talajig. A henger műanyag szálakból készült, a traktor mögött ferdén helyezkedik el.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó