Cukorrépabetakarítás gépei

       A cukorrépa betakarító gépek kialakításának megkezdése egybe esik a mezőgazdaságban bekövetkezett munkaerő változással, A részlegesen gépesített, jelentős kézimunkaerőt igénylő termesztést felváltotta a teljesen gépesített, korszerű agrotechnikai és üzemszervezési módszereket alkalmazó technológia. A gépesítés hazai gondjain hathatós központi intézkedések segítettek. A betakarítás fejlesztése érdekében végzett kutatások és vizsgálatok a gazdaságok igényeinek megfelelően folytak, melyek kis, közepes és nagy területeken termeltek répát. A kis területen cukorrépát termesztő üzemek igényeinek megfelelően 1-3 soros egymenetes vontatott gépek jelentek meg. Az egyik legismertebb itthoni egymenetes egysoros CB-1-es betakarítógépet az olasz Rossi cégtől vásárolt szabadalom alapján gyártotta a Mezőgéptröszt Szekszárdi Mezőgép Vállalata, melynek készült magajáró változata is CB-1M néven. Hasonló felépítésű egysoros, egymenetes gép az ugyanebben az időben megjelent Kleine Automatic-5000 német gyártmányú gép. Az ugyancsak egymenetes Kuhn Rational-2R gépből is érkezett hazánkba, ennek fejező szerkezete forgókéses maró rendszerű, ami elől helyezkedik el a traktoron. Az ugyancsak német Stoll cég BK-400 Super jelű egymenetes féligfüggesztett gépe abban különbözik hogy a lefejezett sor melletti sort szedi ki és gyűjti be. Ilyen változata az fentebb említett Kleine gyártmányú gépnek is volt. A holland Vicon cég már kétsoros, gyűjtőtartály nélküli egymenetes cukorrépa betakarító gépeket gyártott. Az amerikai  John Deere 231-es féligfüggesztett, egymenetes cukorrépa kombájnja már 3 sort takarított be. A Herriau és Moreau cég is gyártott egymenetes gépeket de ezekből hozzánk csak az önjáró változatok jutottak el, abból is csak egy két darab.
   A hárommenetes betakarító gépek alkalmazása először a Barrault Lepine típusú francia gyártmányokkal indult meg Magyarországon, de azok gyártását a cég 1971-ben abba hagyta, amelyet a hatvanas évek végén előzetesen már jelzett. A Szekszárdi Mezőgép Vállalat kihasználva a lehetőséget megvásárolta a francia Barrault cég gépeinek gyártási jogát, és 1966-ban indult meg a fejlesztő munka melynek eredményeként 2 év múlva egy hat sorra alapozott, három menetes cukorrépa betakarító gépcsalád kifejlesztése és gyártása kezdődött, melynek különböző tagjai egymás után készültek el. 1968-ban a CR-6-os vontatott cukorrépa felszedő rakodó, 1969-ben a CK-6-os függesztett cukorrépa kiásó-rendrakó, 1972-ben pedig a féligfüggesztett CF-6 fejező. 1975-re már több mint 500 szekszárdi hárommenetes gép dolgozott az országban. A továbbfejlesztett változatok a CF-6R, a CK-6T , CK-6N és a CR-6N a hetvenes évek második felében, 1975-től jelentek meg.
   A kétmenetes technológia első gépei még 1967-ben érkeztek hazánkba, ezek főleg a csehszlovák 3 soros 3-OCZ fejező  és 3-VCZ kiszedő és rakodó féligfüggesztett gépek voltak. 1986-ban megérkeztek az NDK Fortschritt Kombinát 3 soros E-733-as fejezői és az E-766-os kiszedő rendrakói. A kétmenetes technológiában, amelyet a nagy területen gazdálkodók alkalmaztak, nagy áttörés 1971-ben történt. Ekkor ez a technológia két részre osztott lett. Az egyik kategória a régebben megszokott két menet, a külön fejező és külön kiszedő tisztító rakodó gép. A másik csoport a külön fejező, kiásó rászerelt vagy önjáró gépek, és a cukorrépa rendfelszedő tisztító rakodó gépek. Az első változat jellegzetes gépei a BM-6 fejező és annak fejlesztett BM-6A és BM-6B változatai, mely vontatott gépekkel 6 sor fejezése volt lehetséges. Ezzel a géppel eleinte problémák adódtak, mivel nem rendelkeztünk megfelelő nyomtávállítású 80 lóerős erőgéppel, de ezen igény az MTZ-80/82 traktorok 1974-es megjelenésével gyorsan megoldódott. A vontatott fejező mellett megjelent a Csehszlovák 6-OCS és növelt teljesítményű 6-ORCS önjáró hatsoros fejező gép,  mely jobban megfelelt az itthoni igényeknek, mint az előbb említett orosz gép. A kiszedés, tisztítás és rakodás a NDK-szovjet gyártmányú KSZ-6 önjáró, hatsoros munkaszélességű gépre várt, melyből nagy tételben történtek szállítások hazánkba. Gyártása a mai napig folyik.
   A másik kétmenetes technológia a Herriau gyártmányú francia gépekre alapozódott mely egy önjáró AM-6 jelzésű fejező-kiszedő és rendrakó gépből és egy Herriau Super elnevezésű rendfelszedő-tisztító és rakodó gépből állt. Ezen gépsor a mai napig használatban van még cukorrépa termesztésünkben. A Herriau AM-6 alapgép megfelelő függesztő szerkezet kialakítása után alkalmassá vált a cukorrépa vetés, sorművelés és a permetezés elvégzésére is a legfelsőbb mértékig kihasználva az önjáró alapgép felhasználási lehetőségeit. 1977-ben egy a Herriau AM-6-hoz hasonló kialakítású és rendeltetésű, de teljesen Magyar fejlesztésű önjáró gép kialakítása és tervezése indult meg, melynek eredményeként 1981-ben elkészült  az első 20 darab RTA-602 típusú önjáró cukorrépa fejező-kiszedő, rendrakó gép melyet már úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen a többi vetési, sorművelési és permetezési műveletre a francia géphez hasonlóan. Az önjáró betakarító 180 lóerős Rába motorral rendelkezett. Sorozatgyártása a nullszéria próbái után a már az elsődleges tapasztalatok alapján módosított RTA-602M típussal indult meg. A felszedés és kocsirakás a már régről ismert hazai CR-6N típussal volt végezhető az RTA után. Az RTA-602 és a CR-6N elemeinek felhasználásával kifejlesztették az első hazai önjáró egymenetes 6 soros cukorrépa kombájnt az RTA-601-est,  ennek viszont a sorozatgyártása nem indult meg.
   1977-től sorban kezdtek el megjelenni a traktorra osztottan szerelhető fejező és kiszedő adapterek. Először a Szekszárdi Mezőgép jelent meg az itthoni Rába-180 eszközhordozó összkerékhajtású univerzális traktorra szerelhető, frontfüggesztésű CF-6RT fejező és a hátsó függesztésű CK-6NR 6 soros kiszedő-rendrakó adapterekkel, majd a Rába-180 gyártásának befejeződése után az előbbi mintájára készített RB jelzésű, John Deere traktorra szerelhető változatot. Ugyan ilyen osztott elrendezéssel behozatalra kerültek az országba a Kleine és a Herriau 6 soros adapterei is. A másik újdonságot a tolt rendszerű, egybeépített cukorrépa fejező, kiszedő és rendrakó adapterek jelentették melyek ugyan már 1982-ben behozatalra kerültek, de megfelelő erőgép híján majd csak 1985-től kezdődött nagyarányú elterjedésük. Az ilyen jellegű adapteres gépek, a traktor hátsó hárompont függesztő szerkezetére szerelve hátramenetben végzik a munkaműveletet. Üzemeltetésükhöz általában 160-180 lóerős, irányváltóval ellátott traktor volt szükséges. Ennek a Zetor-16045, 16145 és a Fiat-1880 DT és 180-90 DT, MB Trac-1500 és 1600 traktorok feleltek meg. Ezekből az adapterekből a nyolcvanas évek második felében nagyon széles választék jelent meg hazánkban, amely a jó fogadtatásnak és nagy népszerűségüknek köszönhető. Ezek mellet az sem elhanyagolható, hogy ezek az adapterek a megfelelő függesztő szerkezet kialakításával egyes itthon használt önjáró silózóval vagy gabonakombájnnal is üzemeltethetők voltak, ha a megfelelő erőgép hiányzott. A teljesség igénye nélkül néhány típus a hazánkban a 80-as évek második felében forgalmazott ilyen adapterekből: Kleine KR-6E és KR-6II, STOLL MRG-6 és MRG-6II, UNSINN Rekord KR-6, Punto-6. Természetesen a gyártók az adapterek mindegyikéhez biztosítottak vontatott felszedő, tisztító és rakodó gépet is, ezek közül a Német Kleine több típussal, (LR, L-6, LZB) is megjelent, de más gyártók mint pl. az ugyancsak német Unsinn is behozta Rekord RAS-79 felszedő rakodóját, illetve Jugoszláviából is érkezett Majevica M-471 jelzésű ilyen jellegű gép is, amely bevezetése mellet elsősorban kedvező ára szólt.
   Az időszak legvégén 1988-89-ben már újra kezdtek teret hódítani az egymenetes vonatott gépek is, (KLeine KR-2 STOLL V-200, V-202, V-300, Moreau DT-14) de megjelentek önjáró egymenetes változatok, mint pl. a Majevica jugoszláv-francia kooperációban készült kombájn, vagy a Matrot cég M-31, és M-41  jelzésű önjáró, egymenetes betakarító gépei, a Herriau Non Stop, vagy a Moreau GR-4 és 6 ilyen jellegű önjáró egymenetes gépek.

 
                   CB-1 egymenetes cukorrépa betakarító gép
                 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                  
  A CB-1 típusú egysoros, egymenetes, vontatott cukorrépa-betakarító gép a cukorrépa gépi betakarításával szemben támasztott követelményeket kielégíti. A gép félig függesztett kivitelben készült, hajtását a vontató traktor teljesítményleadó tengelyéről kapja. A fejező szerkezet tapogató csillagkerekes kivitelű, a fejezést a tapogató kerék által vezérelt merev kés végzi. A leveles répafejet gyűjtő tartály ürítése automatikusan történik, de a traktor vezetőfülkéjéből elektrohidraulikusan is működtethető. A gép soron tartását elektrohidraulikus szerkezet biztosítja, emelése és süllyesztése a vezetőfülkéből könnyűszerrel végezhető. A keresztirányban elmozduló merev késes kiemelő szerkezet a répa biztos kiemelését teszi lehetővé. A kiemelt répa a pálcás tisztító korongról a gyűjtőtartályba jut. A répa gyűjtésére szolgáló tartály hidraulikus úton emelhető, illetve billenthető, ürítését kaparóléces kihordó szerkezet biztosítja.
                                                  
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó
 
                                     CF-6 cukorrépa-fejező
                 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                  
  A tapogatótárcsás, félig függesztett gép a hárommenetes, hatsoros magyar cukorrépa betakarító gépsor első tagja. Hat sor földben lévő répa fejezésére és a leveles répafej szállító járműre rakására alkalmas. A fejezést soronként külön-külön elmozduló egységek végzik, amelyeknek meghajtott csillagkereke tapogatja le a répát. A leveles répafejet merev kések vágják le, a tapogatókerék a répafej méretei alapján vezérli a fejezőkés vágómagasságát. A levágott répafej a rugós-ujjas felhordóláncra, onnan pedig a kihordócsigára jut. A csiga teknőjéből a termény a jobboldalt elhelyezett kaparóléces kihordóra, majd szállító járműbe vagy rend formájában a talajra kerül. A gép sorontartását csúszótalp és két járókerék biztosítja.
                                                  
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                                     CF-6 RT cukorrépa-fejező
                   (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                               
  A cukorrépa-fejező gép 6 sor földben ülő cukorrépa fejezésére készült, a Rába-180.0 traktor mellső függesztőszerkezetéhez kapcsolva üzemeltethető. Hajtását a traktor TLT-jéről kapta. Főbb részei: vázkeret a függesztőkerettel, a lengőkéses levéleltávolító, a sortisztító berendezés, a kihordócsiga, a finomfejezők és a két önbeálló támkerék. A gép három lépcsőben végzi el a répa fejezését. Első lépcsőben az előreforgó lengőkéses rotor levágja a répalevelet, és felszecskázva, a kihordócsiga vályújába továbbítja. Második lépcsőben a gumilapátos sortisztító megtisztítja a répafejeket és a sorokat a szármaradványoktól. Harmadik lépcsőben a soronként elhelyezett, tapogatófésűkkel vezérelt passzív kések metszik le a répakoronákat.

 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó

 
                                     BM-6 cukorrépa-fejező
                                                             (Szovjetunió)
                                                                                                                    
  A gép hatsoros, vontatott kivitelű, cukorrépa fejezésére és a leveles répafej kocsiba rakására alkalmas. A fejezőgép érzékelője segítségével önállóan követi a répasort. Az ézékelt eltérésnek megfelelően a gép főkerete és az  ehhez csuklósan kapcsolódó vonószerkezet közé beiktatott hidraulikus munkahenger a szükséges iránykorrekciót végrehajtja. A gép fejezőszerkezetét az aktív fejezőtárcsa és a passzív tapogató alkotja. A fejezőegységek önálló felfüggesztésűek, megvezetését fésűs tapogatószán végzi. A levágott répafejet a hajtott fejezőtárcsa és annak tengelyén levő burkolat a ferde felhordóra továbbítja. A felhordó végénél keresztirányban elhelyezett egy-egy továbbítóhengerről a leveles répafej a gép bal oldali kihordó eleváterére jut. A fejezőgépnek sortisztító szerkezete is van, mely a levert leveleket gumilapátos rotorokkal a sorközbe tereli.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
             CK-6 és CK-6T tárcsás cukorrépa kiszedő-rendrakó
                   (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                               
  A CK-6 és CK-6T tárcsás cukorrépa kiszedő függesztett kivitelű munkagép. Egy menetben 6 sor - előzőleg lefejezett - cukorrépa földből való kiemelését és rendsodrását végzi. A répa kiszedését a CK-6 típusnál kiásóvasak, a CK-6T-nél homorú kiszedőtárcsák végzik. A talajról hajtott tárcsák szöge és munkamélysége állítható. A vázhoz csatlakoznak a csillagkerekes rendsodrók, melyek a kiemelőtestek/tárcsák által meglazított répákat 7-800 mm széles rendre sodorják. Üzemeltethető minden olyan traktorral, amelynek első és hátsó nyomtávolsága 1800 mm-re állítható. Laza, középkötött és kötött talajokon is jó munkát végez.
                                                     
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                         CK-6N cukorrépa kiszedő-rendrakó
                 (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                               
  A CK-6N cukorrépa-betakarító gép 6 sor földben fejezett cukorrépagyökér kiemelésére, előtisztítására és keskeny rendre történő rakására készült, függesztett munkagép. Hajtását a traktor TLT-jéről kapja. Főbb részei: a vázkeret, 6 db kiszedőtárcsa és csúszótalp, a két hajtott küllős korongból álló tisztítószerkezet, valamint a rendterelők. A csúszótalpak irányítják a répasorra a talajhajtású kiszedőtárcsákat. A haladási iránnyal szöget bezáró, sekélyen a földbe hatoló gömbsüveg alakú tárcsalevelek lazítják és emelik ki a répákat, amelyek a két forgó küllős korongra kerülnek, melyek a föld nagy részét leválasztják a répákról és azokat a rendterelők által szabályozott keskeny rendre rakják.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                     CK-6NR cukorrépa kiszedő-rendrakó gép
                  (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                               
  A gép hat sor földben fejezett cukorrépagyökér kiemelésére és rendre rakására készült, Rába 180.0 erőgéppel üzemeltethető, függesztett munkagép, mely hajtását a TLT-ről kapja. Fő részei: a vázkeret, a mellékkeret a csúszótalpakkal, a talajhajtású kiszedőtárcsák, a két tisztítókorong és hajtásuk, valamint a rendterelők. A kiszedőgép csúszótalpai a talajhajtású kiszedőtárcsákat a répasorra irányítják. A haladási iránnyal szögben elhelyezett tárcsalevelek lazítják és emelik ki a répagyökereket, amelyek ezután a két forgópálcás korongra kerülnek. Ezek a föld nagy részét leválasztják a répákról és azokat a rendterelők által meghatározott keskeny rendre juttatják. A tisztítókorongok kardántengelyek és szöghajtóművek közbeiktatásával kapják hajtásukat a traktor teljesítményleadó tengelyéről.
                                                
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                  CR-6 és CR-6 M cukorrépa felszedő-rakodók
                  (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                  
 A CR-6 és CR-6M cukorrépa felszedő gép 6 sor földből kiemelt és rendre sodort répagyökér felszedésére, tisztítására és szállító járműre történő felrakására használható munkaeszköz. Félig függesztett kivitelben készül, hajtását a traktor TLT-jéről kapja. Főbb részei: a felszedőszerkezet, tisztító berendezés, kocsirakó elevátor, valamint a vázszerkezet és a futómű. A földdel kevert réparendet a pálcatagos láncból kialakított felszedőszerkezet emeli fel. A föld nagy része a láncról visszahull a talajra, a földes répa pedig a tisztítóműre kerül. A répát 10°-os emelkedésű párhuzamos hengerpárok tisztítják meg a földszennyeződéstől. A tisztítóműről lekerülő répa a felhordó garatjába hullik, ahonnan az előremenő láncág markolóvillái a szállító járműre juttatják. A CR-6M magasított kivitelű felhordóval készül, amely lehetővé teszi a magasabb építésű tehergépkocsik és pótkocsik rakodását.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                     CR-6 N cukorrépa cukorrépa felszedő-rakodó
                       (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                               
  A CR-6N jelű gép rendre rakott cukorrépa felszedésére, tisztítására és szállító járműre történő felrakására alkalmas. Főbb részei: a felszedőszerkezet, a gyomleválasztó, tisztító berendezés, kocsirakó elevátor, valamint a vázszerkezet és a futómű. A csőcsapos láncból és pálcatagokból épült - végtelenített felső terelőlánccal kiegészített - felszedőszerkezet emeli fel a földdel kevert réparendet. A föld nagy részét a lánc kirostálja. A lánc végébe épített  gyomleválsztó fésüli ki a gyom- és levélmaradványokat. A répára tapadt földet a forgópálcás korongos tisztítószerkezet választja le. A tisztítókorong a kocsirakó elevátorra adagolja a répát, amelyet az elevátor a szállító járműre továbbít. A felszedő-rakodó gép működő részeit a vontató traktort teljesítményleadó tengelye kardántengelyen keresztül hajtja meg.
                                                 
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                     KSz-6 magajáró cukorrépa kiszedő-rakodó
                                         (Szovjetunió, NDK kooperációban)
                                                                                                   
  A gép 6 sor földben fejezett répa kiemelésére, tisztítására és szállítójárműre történő felrakására alkalmas. A soronként párosával elrendezett, hajtott kiemelőtárcsák emelik ki a répagyökereket és hengeres tisztítóműre továbbítják. A répát a ferdefelhordó veszi át és továbbítja az előtároló bunkerbe. Innen kerül a répa a kocsirakó eleváterre, amely azt a szállítójárműre továbbítja. A gép vázát a hajtott hátsó híd és a kormányzott mellső tengely hordja. A gép erőforrása egy hathengeres, 110 kW teljesítményű dízel-motor. A motor és a meghajtott tengely közé hidraulikusan szabályozható, kettős ékszíjas variátort építettek be, így a menetsebesség az egyes fokozatokon belül fokozatmentesen szabályozható. A gép bal oldalán helyezkedik el a vezetőfülke, mellette pedig a 2db, egyenként 160 l befogadóképességű üzemanyagtartály. A kiszedők kiemelése és süllyesztése hidraulikusan működik. A gép sorontartó automatikával rendelkezik.
                                             
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                  Herriau AM6 cukorrépa fejező-kiszedő-rendrakó
                                                   (Franciaország, Herriau)
                                                                                                          
  A Herriau AM6 univerzális eszközhordó gép, melyet elsősorban kétmenetes cukorrépa-betakarításnál fejezés és kiszedés egymenetben történő végzésére használnak. A gép két kivitelben készült, hidrosztatikus és mechanikus meghajtással. A mechanikus változatok 1975-től, míg a hidrosztatikus változatok 1988-tól érkeztek hazánkba. Cukorrépa betakarításnál a fejező egység a gép mellső részén található, a kiszedő pedig az első hátsó híd között. A kiszedő szerkezet két fajta lehet: forgó tárcsás kiszedő vagy rezgőcsoroszlyás kiszedő. Az utóbbi előnye, hogy a répára tapadt földet lerázza, így az eldugulások is elkerülhetők. A kiszedett répát kettő vagy három, nagy átmérőjű tisztítókorong tisztítja és tereli rendre. A gép első kerekei keskenyek, kormányozhatóak és a répasorok között haladnak.A tágas vezetőfülke kényelmet és jó rálátást biztosít a munkavégző egységekre.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                     Herriau SUPER cukorrépa-felszedő-rakodó
                                                    (Franciaország, Herriau)
                                                                                                         
 
  A Herriau SUPER gép rendben lévő cukorrépa felszedésére, tisztítására és szállítóeszközre rakására alkalmas. A répák felszedését nagy nyílású felszedő végzi, melyen állítható csúszóvasak vannak, melyek biztosítják a gép munkamélységét, így a felszedőlánc mindig a réparend alatt csúszik és minimális földet szed fel.  A felszedőről a répák a nagyméretű tisztító korongra kerülnek, melynek sebessége fogaskerék segítségével három fokozatban állítható. A korong közepén lévő dob rákényszeríti a répákat a külső terelő rácsra, amely további tisztítást végez. A tisztító korongról a répák a felhordó egységbe kerülnek, amelyben felhordólánc szállítja a répákat a szállítójárműre. A felhordó csatorna végén egy állítható lemez van, mely a pótkocsira hulló répákat irányítja. A felhordó dőlési szöge hidraulikus munkahengerrel a szállító jármű magasságához, illetve szállítási helyzetbe állítható.
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                          RTA-601 önjáró cukorrépabetakarító
                   (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                  
  Az RTA-601 típusú cukorrépa betakarító gép alkalmas 6 sor cukorrépa egymenetes betakarítására: levélteleníti, fejezi, kiszedi, tisztítja, majd kocsira (vagy rendre) rakja a répát. Az alapgép hidrosztatikus erőátvitelű, magas építésű eszközhordozó. Munkaeszközei önálló adapterek: CFA-6 fejező, CKA-6 kiszedő, CRA-6 rakodó. A kormányzott első kerekek előtt van felfüggesztve a rotoros fejező adapter. Késes rotorja levágja a répa levélzetét, gumi rotorja pedig tisztítja a sort. A kiszedő adapter a gép hasa alatt van. Lefejezi a répát, tárcsákkal kiemeli őket a földből, majd két pálcás tisztítókorong leválasztja a földet és a talajon rendre rakja a répát. A renden fekvő répa azonnal vagy külön menetben is felszedhető. Azonnali felszedésre a CRA-6 rakodó adapter szolgál, mely a hátsó kerekek mögé van felszerelve. A répát felszedőlánc emeli fel, tisztítókorong választja le a szennyeződéseket és láncos ferde felhordó végzi a kocsirakást.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
             RTA-602 önjáró cukorrépa fejező-kiszedő-rendrakó
                  (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                  
  Az RTA-602 típusú cukorrépa betakarító gép alkalmas 6 sor 45 cm-es sortávolságra vetett cukorrépa kétmenetes betakarítására. Az adapterszerűen kialakított munkaeszközök felfüggesztésére a mellső futómű előtt és a két futómű között van lehetőség. Az adapterek célszerű csatlakozását a magasan épített vázszerkezet is biztosítja. A CFA-6 típusú cukorrépa fejező adapter féligfüggesztett kivitelű, az alapgép mellső függesztő berendezésére kapcsolódik. A CKA-6 típusú cukorrépa kiszántó adapter 6 sor  45 cm-es sortávolságú- előzőleg lombtalanított és tisztított cukorrépa utófejezésére, kiemelésére, előtisztítására és keskeny rendbe, történő lerakására alkalmas. Az eszközhordozó jellegű alapgép a 45 cm sortávolságra vetett cukorrépa termesztésénél a vetési, növényápolási, és növényvédelmi műveletek elvégzésére is alkalmas a felszerelt különböző adapterekkel.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
           RTA-602 M önjáró cukorrépa fejező-kiszedő-rendrakó
                  (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                  
  Az csehszlovák-magyar kooperációban kifejlesztett RTA-602 M típusú cukorrépa betakarító gép 6 sor cukorrépa kétmenetes betakarítására alkalmas: levélteleníti, fejezi, kiszedi, tisztítja és rendre rakja a répát. Az alapgép mechanikus hajtású, erőátviteli rendszere a Zetor Crystal 16045 traktor fődarabjaira épül (motor, sebességváltó, véglehajtás). Az eredeti traktorblokk a négykerekű RTA eszközhordozó alváz hátsó felében kiképzett bölcsőbe került. A hátsó kerekek közvetlenül a blokkról kapnak mechanikus hajtást, a gép elejére, illetve hasa alá függesztett fejező és kiszedő adapterek kardánhajtásúak. A gép teljesítményadatai, kezelhetősége megegyezik a hidrosztatikus hajtású gépével, ugyanakkor tömege és ára kisebb, a gép egyszerűbb, fajlagos üzemanyagfogyasztása lényegesen alacsonyabb. 
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
              RB-06 adapteres cukorrépabetakarító gépcsoport
              (Magyar Népköztársaság, Mezőgép Vállalat Szekszárd)
                                                                                                              
  Az RB-06 adapteres gépcsoport 6 sor 45 cm sortávolságra vetett cukorrépa fejezésére és kiszedésére alkalmas. A gépcsoport három részből áll: RB-06R rotoros fejezőadapter, RB-06K tárcsás kiszedőrész és az RB-06F függesztőszerkezet és hajtásrendszer. A speciális függesztő- és hajtásrendszerrel kiegészített erőgép egyidejű mellső és hátsó függesztést és hajtást biztosít. Az együttes gépkapcsolás az erőgép adhéziós súlyát növeli, a motorteljesítmény maximális kihasználást biztosítja. A betakarító gépcsoport RBF-06 típusú változata a Fiat 1880 DT, az RBJ-06 RBF-06 típusú változata a John Deere 4630 és az RBZ-06 RBF-06 típusú változata Zetor Crystal 16045 típusú erőgéppel üzemeltethető.  
 Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó
 
                           SzPSz-4,2 felszedő-tisztító-rakodógép
                                                              (Szovjetunió)
                                                                                                                    
  Az SzPSz-4,2 cukorrépa felszedő-tisztító-rakodógép a kétfázisú cukorrépa szállítási eljárás alapgépe volt. Ez a gép egy felszedő-tisztítóművel, valamint rakodó egységgel ellátott alváz, amelyre az Mtz-80 traktor futóművei szerelhetők, meghajtását a rászerelt traktor biztosítja. A gép az előzetesen betakarított, keskeny prizmába rakott cukorrépa szállító járműre rakodására, valamint a földtől és egyéb szennyeződésektől való utótisztítására szolgál. A táblaszéleken kialakított 3-3,5 m széles prizmasorokból a gép alapidőre vonatkoztatott rakodási teljesítménye 90-95 t/h. A gép viszonylag nagy rakodási teljestménye és jó tisztító hatása következtében a szállítás munkaerő-szükséglete mintegy 30%-kal csökken. A gép további előnye, hogy a hajtását végző Mtz-80 traktor leszerelhető az alvázról, s a továbbiakban mint önálló erőgép használható.
 Műszaki adatok Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt  Digitális fotók  Videó