Információk a honlapról

  Üdvözlök mindenkit a Magyar Mezőgéparchívum oldalán. 2006-ban, több mint 10 hónapos munka után indult el az oldal első változata, mely azóta folyamatosan bővült és több formai változáson is átesett. Az oldal elkészítésével legfőbb célom az volt, hogy emléket állítsak azoknak a gépeknek, melyek az 1950-1989-ig terjedő időszakban jelentek meg, valamint dolgoztak hazánkban, és közülük sok tízezer még ma is dolgozik a magyar földeken. A gépek bemutatása fotókkal és szöveges leírásokkal történik, valamint a műszaki adatok ismertetésével. Az általam és barátaim segítségével összegyűjtött anyagok, valamint a saját készítésű fotók és videók felhasználásával sikerült egy ilyen oldalt készítenem, mely remélhetőleg elnyeri a tetszését a téma iránt érdeklődőknek. Az oldal folyamatosan bővül, az aktuális frissítésekről a Hírek menüpontban lehet tájékozódni, az utolsó frissítés időpontját a bal felső sarokban található dátum is jelzi.

Köszönetnyilvánítás Szeretnék köszönetet mondani az alábbi személyeknek, cégeknek, akik segítettek az oldal tartalmának összeállításában, elkészítésében , valamint bármilyen anyaggal hozzájárultak az oldal létrehozásához, bővítéséhez.
     
Farkas Imre Horváth Tamás Kálmán Jácint
Krajczár Ottó IKR Zrt Bábolna Mezőgazdasági Szakképző Iskola Vép
Ászári Mezőgazdasági Rt. Hegykői MgRt Kovács Tibor
Major Attila    
     
Az oldal felépítése és használata

 

A főoldal

    A géptípusok kategóriákba, témákba vannak sorolva. Az egyes témák a főoldalon láthatóak. Szinte mindegyik témában vannak alrészek. A témák és a hozzájuk tartozó alrészek menüsávokban találhatók. Az egyes menüsávokban a fekete színű, aláhúzott szöveg a témát, az alsó, szürke színű szövegek az alrészeket jelölik. A felső menüsávban található menügombokra való kattintással az oldal további részei érhetők el.

A bevezetők

    Az egyes alrészek tehát a menüsávokban a szürke szövegekre kattintva érhetők el. Minden részhez tartozik egy bevezető kép és egy bevezető szöveg, melyeket Farkas Imre és jómagam készítettünk el. Ezek a bevezetők lényegében géptörténeti írások, legfőbb célunk vele, hogy összefoglaljuk az 1950-től 1989-ig terjedő időszakot témánként, úgy, hogy leírjuk, hogy milyen gépeket használtak ebben az időszakban, mikortól és ki gyártotta őket, illetve külföldi gépek esetén mikortól kezdtük importálni őket. Sajnos nem minden géphez áll rendelkezésre pontos évszám és nem biztos, hogy minden gépet sikerült összegyűjetni az adott témához.  Kisebb műszaki leírások is találhatóak bennük, valamint utalás a gépek szerepére, jelentőségére ebben az időszakban.

A gépek ismertetése

     Az egyes gépekhez tartozó infomációk (fotók, szövegek) egy adott blokkból (lásd alább) érhetők el, mely tartalmaz egy fotót a gépről, egy műszaki leírást, valamint további hivatkozásokat, melyek segítségével további információk érhetőek el az adott gépről. A bal felső "fül" tartalmazza a gép típusát, alatta pedig a gyártó országot, és a legtöbb esetben a gyár nevét is. A fotón elhelyezésre került az oldal neve is, és ha ismert, a készítő neve és a készítés helye, dátuma.

                         

                        Tornádó 5 T és 5 TM műtrágyaszórók
        (Magyar Népköztársaság,
Mezőgép Vállalat Hódmezővásárhely)
                                                                            
  A vontatott műtrágyaszóró különféle műtrágyák közepes ás nagy adagokban történő kijuttatására alkalmas, előző típusjele MSZAT-4,5 volt. Az alvázhoz gumibakos csavarkötéssel csatlakozik a 3,5m3-es tartály. A műtrágyaszóró egységhez a műtrágyát kaparóléces kihordószerkezet juttatja el, amely a meghajtását a bal oldali hátsó járókerekéről dörzskerék és kétfokozatú görgős lánchajtás segítségével kapja. A szórótárcsák meghajtását lánchajtás közvetítésével egy olajmotor biztosítja, amelyet a traktor kardántengelye által működtetett hidraulikaszivattyú hajt. A gép szemcsés, kristályos és por állagú műtrágyafélék kiszórására használható. A műtrágyaszórót tábláig történő szállításra - a traktoros munkagépcsoport korlátozott szállítási sebessége miatt - nem célszerű alkalmazni.

 ● Műszaki adatok  Archív fotók Prospektus Mezőgépteszt Digitális fotók  Videó

 

     A hivatkozások színe lehet fekete vagy szürke. Fekete szín esetén a hivatkozásra kattintva elérhető az általa jelzett információ, szürke szín esetén pedig nem. A nem elérhető részek lehetőség szerint frissítésekben fognak elérhető válni. A frissítések során újonnan felkerülő anyagokat a hivatkozás zöld színe jelzi, mely idővel feketére változik. Az egyes hivatkozások tartalmi jelentése a következő:

 Műszaki adatok -  A gép műszaki adatai táblázatos formában megjelenítve.

 Archív fotók - Korabeli felvételek újságokból, könyvekből, fotóarchívumokból stb., saját készítésű filmes felvételek.

 Prospektus - Prospektus, vagy bármilyen reklámanyag a gépről.

 Mezőgépteszt - A gépről a MÉM Műszaki Intézet által készített gépvizsgálati értesítő

 Digitális fotók - Digitális fényképezőgéppel készített saját felvételek a gépről

 Videó - Korabeli, vagy saját készítésű videófelvételek.

 Néhány megjegyzés az oldal tartalmához

     Az oldalon található szöveges és képi elemek mind saját gyűjtőmunkánk eredménye, illetve mások által rendelkezésünkre bocsátott anyagok. A szöveges részek forrásai könyvek, kiadványok, újságok, gépkatalógusok, mezőgéptesztek. Esetenként mi magunk is készítünk gépleírásokat, illetve kiegészítjük a forrásokban található információkat. A korabeli fotók minősége nem minden esetben megfelelő, lehetnek sérültek, szennyezettek, illetve a digitalizáció során elszíneződhetnek. Ezeket a hibákat korrigálni kell, illetve a fotókat méretre kell igazítani, tehát az általunk gyűjtött fotók nem eredeti formában jelennek meg az oldalon. A képjavítási munkákról az alábbiakban látható néhány példa.

 Fotójavítás - előtte és utána

 Fotózás közben... - így készülnek a fotók és a videók az oldalhoz