Huniper 2000 permetezőgép


Gyártotta: HKG Herceghalmi Kísérleti Gazdaság /MNK/

 

  A HUNIPER-2000 traktorra szerelhető permetezőgépet a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság fejlesztette ki és gyártotta a hetvenes évek közepétől, az akkoriban megjelent és rohamosan nagy darabszámban elterjedt Csuklós kormányzású két alvázfélkeretből álló traktorokra. Ezzel a permetezőgéppel sikerült megvalósítani a permetezés és a vegyszerbedolgozás műveleteit összekapcsolva egy erőgéppel való elvégzését. A HUNIPER-2000 vegyszerező berendezés Hypro -típusú centrifugál szivattyúval biztosítja a szükséges vegyszer szállítását és a permetcsepp képzéshez szükséges üzemi nyomás előállítását. A folyadék szabályzó és elosztó szerelvényeken, korrózió és vegyszerálló trevirabetétes tömlőn keresztül jut a szórófejekbe, ahol cseppekre bomolva fejti ki hatását. A szórókeret a mindenkori munkagép vonókeretére, illetve tartószerkezetére van felszerelve. A 2000 liter űrtartalmú, üvegszálas, poliészter tartály az erőgép /Rába-Steiger, K-700, K-701, T-150K, Rába-180/ hátsó hídszerkezetére van felszerelve, a megengedett, terhelhetőség határán belül. A hátsó híd leterhelése kedvező vonóerő kihasználást is eredményez. A tartószerkezet hegesztett idomacélból készült, melyet csavarok segítségével rögzítetünk a Rába-Steiger erőgép sárvédőjéhez. A K-700, és K-701 erőgépnél a hátsó hitszerkezethez történik a rögzítés.
  A tartószerkezetre van csavarokkal rögzítve a Hypro típusú centrifugál szivattyú egység. A tartószerkezeten elhelyezett 4 db; függesztő horog segítségével kell a tartószerkezetet a helyére emelni. A tartószerkezet egy segéd keret segítségével Rába-180 traktorra is biztosítja a permetezőgép hosszanti felszerelését a traktor bölcsővázának felső részére. A 2000 literes, üvegszálas, poliészter tartály és szerelvényei biztosítják a permetezéshez szükséges folyadék szállítását és -tárolását. A tartály felső részén a visszafolyó-keverő tömlőcsatlakozó helyezkedik el. A tartályba benyúló tömlő végére keverőfej van felszerelve, ami a munkafolyamat közbeni keverést biztosítja. A tartály felső felületén, középen helyezkedik el a beöntő nyílás. A tartályfedél csuklósan kapcsolódik a tartófülön keresztül a tartályhoz, zárása pedig csavarral, szárnyas anyával történik. A beöntő-nyílásban helyezkedik el a szűrőkosár, behelyezet-fő szűrővel. A tartály alsó részére van szerelve a szívócső peremes csőcsonkkal, szívó szűrővel és elzárócsappal. A tartály a tartószerkezet megfelelő pántjaival illeszkedik, rugalmas alátámasztással. Rögzítését átfogó pánt biztosítja csavarkötéssel. Funkcionálisan kapcsolódik a tartályhoz az elzárócsap a permetlé hidraulika elemekkel, melyek a növényvédő gépnél a permetező folyadék szállítását, elosztását, szabályozását és a keverésen keresztül a kellő állapotban tartását végzik.

       

  A Hypro típusú centrifugál szivattyúhoz a permetlé csővezetéken áramlik szívószűrőn keresztül, /cserélhető szűrőbetét/. A szivattyútól a permetlé trevira-betétes tömlőn a vezérlelt kapcsolóba jut a nyomószűrőn keresztül, mely biztosítja a második fokozati szűrést a permetlé ellátó rendszerben. A vezérlő kapcsoló nyomóteréhez csatlakozik a nyomásszabályozó szelep, melynek segítségével a szórófejeknél fellépő nyomás fokozat nélkül beállítható. A vezérlő kapcsolón lévő karral állítható: jobb oldali permetezés, baloldali permetezés, permetezés -teljes munkaszélességben, valamint elzárt állapotban keverés. A kapcsolószelep a traktorfülke baloldalára van felszerelve úgy, hogy a kapcsolások, illetve a beállítások a fülkéből elvégezhetők legyenek. A kapcsolószelepet felerősítő konzol segítségével kell csavarokkal a vezetőfülke baloldalára felszerelni. A mindenkori nyomás a vezérlőszelepre felszerelt; nyomásmérő órán ellenőrizhető. A szórókeret zárt profilból kialakítva a mindenkori munkagép vonószerkezetére csavarokkal van felszerelve, de rendelhető volt a traktor orrára szerelhető szórókeret is.. A szórókeret az előírt szórásmennyiség betartása miatt nem állítható.
  Az orra szerelhető szórókeretnél belső szórókeret taghoz csuklósan kapcsolódik jobb, illetve baloldalra kihajtható szórókeret tag, mely rögzíthető szállítási helyzetben és munkahelyzetben. A RAU típusú kombinátoroknál és IH típusú tárcsáknál a szórókeret a munkagép tartó gerendájára szorítópánt segítségével van felszerelve. Három tagból áll. A munkagép szállítási helyzeténél a szórókeret is szállítási helyzetbe kerül. A szórófejek rögzítése a szóró kerethez, a szerelőkengyel menetes részével történik. A szórófejek T-csatlakozóiban, illetve két végén L-csatlakozókban helyezkednek el az utáncsepegést gátló golyósszelepek szűrővel. A szórókeret két végén lévő konzolt a kombinátor (Kombi 8,8) forgócsapjához kell rögzíteni, mely biztosítja, hogy a kombinátorra felszerelt permetező keret egyenletes távolságra helyezkedjen el a talajtól. A Hypro típusú centrifugál szivattyú meghajtása hidro motorral történik. A hidro motor olajszükséglete 100 bar, üzemi nyomáson 25 liter hidraulika olaj.

 

  Huniper 2000 műszaki adatai

Erőgépkapcsolat jellege: rászerelt
Teljesítményigény: 15 kW / 20 LE
A gép kapcsolata: 8,8 m-es kombinátorhoz kapcsolva
Munkaszélesség: 8,8 m
Tartály térfogata: 2000 l
Tartályok anyaga: műanyag
Keverés rendszere: hidraulikus
Szivattyú rendszere: centrifugális
Szivattyú típusa: Hypro HM-1-C 202
Üzemi nyomása: 4,5 bar
Szivattyú szállítási teljesítménye: 310 l/min
Szórófejek száma: 18 db
   típusa: Teejet
   osztása: 500 mm
   rendszere: réses 110°-os kúpszögű
Üzemeltető erőgép: Rába-Steiger 245, Rába-180.0, T-150K, K701

Ablak bezárása